Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2011-06-02

Glöm inte att läsa pensionsbeskeden

Äntligen! Efter ännu en vargavinter, ett antal pensionsbesked och aktieutdelningar är sommaren här. Vintern behöver för all del inte ses som något negativt, om man gillar att åka skidor och därtill slipper skotta fram bilen på vägen till jobbet. Aktieutdelningar brukar också få folk att dra på smilbanden.

Men vad som inte renderar särskilt många applåder är pensionsbeskeden. Förutom att pensionsbesked ofta uppfattas som något avlägset och krångligt har, som bekant, våra politiker valt att ”prioritera annat” än svenska folkets pensioner. Detta har gjort de flestas pensionsbesked till dålig, rentav bedrövlig, läsning.

Själv kastar jag mig över mina pensionsbesked – inte för att min pension är särskilt mycket bättre än någon annans utan för att jag helt enkelt inte litar på att uppgifterna är korrekta i den för mig viktigaste delen av min pension – tjänstepensionen. Olika arbetsgivare har olika avtalsområden, och när vi byter arbetsgivare ska inbetalningar göras till rätt bolag, baserade på rätt lön, arbetslängd och så vidare. I mitt eget fall upptäckte jag att min förra arbetsgivare under en period helt hade missat att betala in till tjänstepensionen. Hade detta inte rättats till skulle ett uteblivet enskilt tjänsteår ha inneburit hundratusentals kronor i missad pension.

På min nuvarande arbetsplats misstänker jag också att något inte står rätt till. Nu sker förvisso alla inbetalningar på ett korrekt sätt, men i stället är jag osäker på om hanteringen mellan arbetsgivare och pensionsbolag är riktig.

Alldeles oavsett är nuvarande situation inte acceptabel. Berörda myndigheter borde rimligtvis kunna skapa ett system där blivande pensionärer inte ska behöva få drivor av papper från diverse pensionsbolag bara för att de bytt arbetsgivare några gånger.

En sak är dock säker. Det har aldrig lönat sig mer än nu för folk att vara aktiva i sitt pensionssparande. Och du kan vara viss om att Aktiespararen fortsätter att bevaka marknaden för att du ska få ett bra privat sparande, uppdaterade premiepensionsportföljer och möjligheten att välja bra fonder till din tjänstepension.

När nästa nummer av Aktiespararen landar hos dig i mitten av augusti kommer du att märka en rad förbättringar. Förutom att tidningen kommer i en ny form kommer du också att märka en utökad rådgivning inom såväl aktier som fonder samt fler och mer namnkunniga krönikörer.

Glöm inte heller att ta en titt på www.aktiespararna.se under sommaren för att läsa fler krönikor, analyser och reportage kring börsen. Redaktionen på webben jobbar för högtryck även när du ligger i solstolen och njuter.

Glad sommar!

Gösta Carlberg, chefredaktör
gosta.carlberg@aktiespararna.se

 

Författare Gösta Carlberg

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.