Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2006-03-10

Marknadsdomstolen fäller Nordnets depåavtal

I september 2004 publicerade Aktiespararen en artikel med anledning av att Konsumentombudsmannen (KO) hade ansökt om stämning mot Nordnet. KO ansåg att flera av villkoren i depåavtalet var att bedöma som oskäliga mot konsumenten.

Den 16 februari 2006 kom slut-ligen Marknadsdomstolens dom. Domslutet lyder:

1. Nordnet Securities Bank AB (Nordnet) förbjuds vid vite av femhundratusen (500 000) kronor att vid tillhandahållande av depå/konto-avtal till konsument använda dels avtalsvillkor som innebär att Nordnet friskriver sig från skadeståndsansvar på grund av driftavbrott eller and-ra störningar i data-, tele- och elsystem eller fel eller brister i kursinformation, nyhetsmaterial, analysmaterial, uppgifter om innehållet i konsumentens depå, bekräftelser av olika slag och/eller andra tilläggstjänster som orsakats av Nordnets vårdslöshet eller grova vårdslöshet, dels avtalsvillkor som innebär att Nordnet friskriver sig från skadeståndsansvar för konsumenters indirekta skada som orsakats av Nordnets grova vårdslöshet.

2. Nordnets avvisningsyrkande lämnas utan bifall.

3. KO:s talan i övrigt lämnas utan bifall.
Nordnet har i vissa avseenden medgivit KO:s yrkande och deklarerat sin avsikt att ändra villkoren.
Marknadsdomstolen fastslår således att Nordnets depåavtal på flera punkter är att betrakta som oskäligt. Domen är principiellt viktig i ett konsumentperspektiv samt vägledande, eftersom praxis på området saknas. Aktiespararna uppmanar därför sina medlemmar, samt aktörer ute på marknaden som använder sig av Svenska Fondhandlareföreningens riktlinjer, att se över sina depåavtal samt anpassa dessa i enlighet med domen.


 

 

Författare Sandra Broneus

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.