Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2008-03-03

Investor säljer innehav i Scania

Investor och Wallenbergsstiftelserna säljer hela sina innehav i svenska lastbilstillverkaren Scania till tyska Volkswagen. Efter affären kontrollerar Volkswagen 68,6 procent av rösterna i bolaget. I och med försäljningen går en ägarepok i graven.

– Ägarförhållandena i Scania har inte varit optimala, vilket gör att man bitvis kan förstå Investors agerande. Det är dock beklagligt att kontrollen och ägandet över framgångsrika svenska bolag försvinner allt mer till utlandet. Det är ytterst viktigt att vi försöker behålla ett långsiktigt svenskt ägande i bolagen, säger Elisabeth Tandan, VD för Aktiespararna.

Volkswagens erbjuder Investor och Wallenbergsstiftelserna 200 kronor per aktie i Scania. Detta är en direkt affär och erbjudandet gäller därmed inte alla aktieägare. Investor får 17,6 miljarder kronor för sina aktier.

– Detta är en affärsuppgörelse, det vill säga inget bud, där Wallenbergarnas röststarka aktier betraktas som speciellt värdefulla. Tyvärr blir resultatet att de mindre aktieägarna inte får samma valmöjlighet, säger Peter Knutsson, chef för Aktiespararnas Intressebevakning.

Efter att samgåendet mellan Volvo och Scania fått ett nej från EU:s konkurrensmyndighet köpte Volkswagen i mars år 2000 aktier i Scania motsvarande 34 procent av rösterna.

Investor meddelar att Volkswagen ska bygga vidare från Scanias starka varumärke och nuvarande strategi. Volkswagen avser behålla huvudkontor och kompetenscentrum i Södertälje. Men samtidigt säger Scanias tyska konkurrent MAN i ett pressmeddelande att man välkomnar sin huvudägare Volkswagens köp av Investors innehav då man ser chanser till samarbete mellan MAN, Scania och Volkswagen.

– Det som sägs initialt i en sådan här affär är till intet förpliktigande, säger Gunnar Ek, ansvarig för Aktiespararnas bolagsbevakning.

Investor skriver på sin hemsida att Scania är ett mycket välskött bolag, vars lönsamhet är ”best-in-class”. Investor menar vidare att baserat på Scanias tekniska ledarskap, en avancerad produktplattform, ett integrerat eftermarknadskoncept, stark balansräkning och goda utvecklingsmöjligheter i Central- och Östeuropa har bolaget en utmärkt tillväxt- och lönsamhetspotential.

Wallenbergarnas maktbolag Investor har ägt aktier i Scania sedan 1916. Scania har haft status som en kärninvestering. Investor kommer att använda det frigjorda kapitalet från försäljningen till nya placeringar. Några återköp är inte aktuella.

Du kan läsa en längre version om Investor-Scania-affären (exmpelvis turerna kring budplikten) här.

Relaterade länkar:
"Fler gränsvärden behövs"
(Aktiespararna, 2008-03-06)

Aktiespararna: "Tyskarna vinner"
(DI, 2008-03-03)

”Investor säljer allt i Scania”
(DI, 2008-03-03)

”Volkswagens åtta år i Scania”
(DI, 2008-03-03)

Investor
Författare Tommy Olsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.