Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2009-04-03

Hög fallskärm klandras

Gunnebos före detta VD, Göran Gezelius, fick nästan tio miljoner kronor i avgångsvederlag efter att han avskedades i september i fjol. Günther Mårder, tillförordnad VD för Aktiespararna, kritiserar fallskärmen i Göteborgs-Posten.

– Det känns spontant som en orimlig nivå, säger Günther Mårder till tidningen (GP).

Anledningen till att Gunnebos styrelse avskedade Göran Gezelius var att han inte nått de ekonomiska mål som satts upp för bolaget. Bolagets aktie har dessutom gått ned med drygt 70 procent det senaste året och med cirka 85 procent sedan april 2006.

Enligt Gunnebos årsredovisning för 2008 fick Gezelius i 9,6 miljoner kronor i fallskärm. Dessutom jobbade han kvar till den 1 mars i år, och med en bibehållen årslön på drygt fyra miljoner plus pension. Totalt fick Gunnebo lägga ut 15,5 miljoner kronor i fjol för den sparkade VD:n. Det är Gunnebos styrelse som beviljat ersättningen.

– Styrelsen har fattat ett beslut som av de flesta aktieägare förmodligen uppfattas som ansvarslöst, säger Günther Mårder.

Enligt Gunnebos regler har VD rätt till två årslöner vid uppsägning från bolagets sida. Günther Mårder anser att det är generösa villkor:

– Många bolag ligger på tolv månader och ledningsgruppen har ofta sex månader, säger han.

Den internationella säkerhetskoncernen Gunnebo bevakas av Aktiespararna. Enligt Günther Mårder kommer den förre VD:ns fallskärm att tas upp på bolagsstämman i Göteborg den 23 april.

– Det är en förtroendefråga som slår tillbaka på styrelsen, säger Günther.

Ordförande i Gunnebo är Martin Svalstedt, som representerar största ägaren Stena-koncernen. Svalstedt medger för GP att det är väldigt mycket pengar, men han håller inte med Aktiespararna om att villkoren är generösa: ”Det är ganska gängse att du har ett års uppsägning plus ett års avgångsvederlag” (Dessutom ingår pensionsinbetalningar som motsvarar 40 procent av lönen).

I kallelse till bolagsstämman föreslår Gunnebos styrelse oförändrade villkor för koncernledningen. Bonussystemet ska också behållas.

Bonustilldelningen blev måttlig 2008. Göran Gezelius fick 30 000 kronor och övriga i ledningen delade på 288 000 kronor. I januari fattade Gunnebos styrelse beslut om att frysa lönerna för 13 toppchefer på 2008 års nivå.

Relaterad länk
”Sparkad VD fick tio miljoner i fallskärm”
(GP, 2009-04-03)

Författare Tommy Olsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.