Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2009-01-15

Aktier slår obligationer på lång sikt

Vad är egentligen bäst – aktier, banksparande eller placeringar i obligationer? Debattens vågor har gått allt högre i takt med det senaste decenniets mycket svaga börsutveckling. Frågorna är många, liksom svaren. Allt beror nämligen på vilket tidsintervall som undersöks, och längden på den undersökta perioden.

Aktiespararna undersöker och uppdaterar två gånger per år utvecklingen för de tre alternativa sparformerna och presenterar dessa i en graf där också prisutvecklingen i Sverige har lagts in. Utdelningen/Räntan är inkluderad och återinvesterad.

Mätningarna går långt tillbaka, närmare bestämt hela efterkrigstiden redovisas. Och tittar man i detta extremt långa perspektiv är det ingen som helst tvekan: Aktier är överlägsen som sparform.

Aktiekurvan 1945–2008 (logaritmisk skala)
Klicka på grafen för att förstora den.

1 krona investerad på Stockholmsbörsen 1945 hade vuxit till 1 891 kronor vid årsskiftet 2008/2009. Obligationskronan hade förökats till 73,30 kronor medan banksparande hade resulterat i att kronan vuxit till 48,30. Priserna har under perioden gått upp 18,8 gånger.

Noterbart är att obligationsavkastningen utgår från investeringar i 10-årsobligationer, som ger högst avkastning på den svenska marknaden. En korg av obligationer, inkluderande kortare löptider, hade alltså gett ett betydligt sämre utfall för obligationssparandet i denna jämförelse.

Trots att det mellan 1988 och 2008 bland annat var en fastighets- och en IT-krasch samt två finanskriser, som påverkat börsen kraftigt, så var aktieavkastningen under perioden knappt 480 procent.

Ränta-på-ränta-effekten
En direktavkastning på några procent per år och ränta-på-ränta-effekten ger ett kraftigt genomslag i ett långsiktigt aktiesparande. Ränta på ränta innebär att man lägger tillbaka räntan eller avkastningen som tjänats in på det ursprungliga investeringsbeloppet och låter den ackumuleras så att man i framtiden tjänar ränta även på tidigare räntor. Läs mer om detta här.

Aktiespararnas Gyllene regler
Enligt aktiekurvan ovan har aktier historiskt sett gett en genomsnittlig totalavkastning på omkring 12 procent per år. På kort sikt kan däremot aktiers och aktiefonders värde fluktuera kraftigt. Aktier och aktiefonder är således en långsiktig sparform.

Den som sparar i aktier tar alltid en risk, vilket är det pris man får betala för chansen till långsiktigt hög avkastning. Genom att följa vissa regler kan risken sänkas. Aktiespararna har sju gyllene regler, följ dem och dina chanser att få god avkastning på dina aktier ökar rejält. Läs mer här.

Relaterade länkar
”SvD har vilselett spararna”
(Aktiespararna, 2009-01-13)
”Låt räntan göra jobbet”
(Aktiespararen, 2008-08-14)

Författare Awave Admin

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.