Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2009-06-29

Webbfrågan: Hur många aktieslag krävs för god riskspridning?

Ett stort problem gällande enskilt aktieägande och riskspridning finns kvar: Fortfarande äger drygt hälften av alla aktieägare aktier i bara ett bolag. Hur många aktieslag krävs/räcker för att få en god riskspridning i en aktieportfölj?

Enligt Aktiespararnas Gyllene regler bör de som sparar i aktier inte satsa allt på ett enda eller ett fåtal aktieslag. Köp 10–15 aktier i 5–6 olika branscher. Då är du mindre exponerad för svängningarna i både bolag och branscher. En ordentlig riskspridning ger ett visst skydd om några enstaka aktier i portföljen faller mycket i värde.

Enligt statistik från Euroclear, tidigare NCSD/VPC, var omkring 2 miljoner svenskar aktieägare i slutet av mars i år. Cirka 50,2 procent av aktieägarna ägde aktier i bara ett bolag, vilket kan jämföras med ungefär 50,8 procent i mars 2008. Exempel: Ungefär hälften av Telia Soneras drygt 650 000 aktieägare ägde i slutet av mars bara aktier i just denna teleoperatör och inget annat aktiebolag.

I genomsnitt ägde den svenske aktiespararen aktier i 2,94 bolag i mars i år, en ökning med 0,05 bolag på ett år. Sammantaget har alltså riskspridningen ökat något, men det är långt kvar till Aktiespararnas regel på 10–15 bolag.

Det ska dock påtalas att till exempel noterade investmentbolag investerar i olika bolag, noterade och/eller onoterade. Detta innebär att investmentbolag redan har en mer eller mindre god riskspridning från början.

Omröstningen är avslutad [Hur många aktieslag (aktier i olika bolag) anser du krävs/räcker för att få en god riskspridning i en aktieportfölj?]
49 procent av dem som svarade på Aktiespararnas webbfråga (29 juni–3 augusti) följer förbundets råd, det vill säga anser att det krävs/räcker med 10–15 aktieslag för att få en god riskspridning. 31 procent svarade 4–9 aktieslag, 16 procent svarade fler än 15 och 3 procent anser att det räcker med 1–3 (företrädesvis investmentbolag). 1 procent svarade att de inte sparar i aktier eller inte vet. Totalt 866 svar registrerades.

Relaterade länkar
• Aktiespararnas Gyllene regler
• Euroclears webbplats

Vi välkomnar förslag på frågeställningar/ämnesområden till Webbfrågan, skicka ditt förslag till webbred@aktiespararna.se. Skriv ”Förslag till Webbfrågan” i ämnesraden i e-postmeddelandet.

 

Författare Tommy Olsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.