Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2010-09-17

HQ: Klander och ”belöning”

HQ Banks tidigare tradingchef, Fredrik Crafoord, polisanmäldes nyligen av HQ AB:s styrelse. Nu slår han tillbaka på kritiken och menar att alla i HQ-toppen var insatta i tradingverksamhetens problem. Dessutom ”stärker” HQ Banks förre ordförande nu Öresund ...

I fredagens Dagens Industri, DI, kan man läsa att Fredrik Crafoord, som av HQ-styrelsen pekas ut som mer eller mindre indirekt ansvarig för den kraschade tradingverksamheten, menar att alla inblandade i toppen var medvetna om tradingproblemens utsträckning. Crafoord anser att han bara har lytt order. Bankens dåvarande VD, Mikael König, samt styrelseledamöterna Stefan Dahlbo och Mats Qviberg ska ha uppdaterats dagligen, och de ska även ha haft möten varje vecka om tradingen.

Fredrik Crafoord menar att han redan i december 2009 ville avveckla halva tradingportföljen, som slutligen fick avvecklas till en förlust på över 1,2 miljarder kronor. Den ”förtida” avvecklingen skulle ha kostat 150 miljoner kronor, men Mats Qviberg ska, enligt Crafoord, ha vägrat eftersom han inte ville ”släppa väder offentligt”. Qviberg ville i stället att tradingverksamheten skulle avvecklas utan kostnad. I DI-intervjun säger Crafoord även att han inte har haft något att tjäna på – för egen del – att siffrorna blåstes upp siffrorna eftersom hans bonus inte baserades på tradingresultatet.

DI har tidigare visat på att HQ Banks styrelse, med den tidigare ordföranden Stefan Dahlbo i spetsen, gav ett aktivt godkännande för tradingavdelningen att ta extremt höga risker – väldigt mycket större risker än till exempel de svenska storbankerna. Dahlbo fick nyligen sparken som VD (då tjänstledig) i Öresund, och han är nu tf VD i HQ AB. Stefan Dahlbos försäljning av privata Öresundsaktier i samband med att HQ Bank hotades med att förlora sitt tillstånd har kritiserats av Aktiespararna.

Günther Mårder, Aktiespararnas VD, har tidigare sagt att han ser HQ:s polisanmälan som ett led i det spel som nu pågår mellan de inblandade aktörerna. Günther menar att styrelsen försöker ”ducka” men att den har det yttersta ansvaret, och att fler polisanmälningar är med stor sannolikhet att vänta. Enligt Günther Mårder är det "helt otänkbart" att endast en person bär ansvaret för bristerna i HQ Bank.

Nachemson ”belönas”
När HQ-krisen uppdagades i maj hoppade Mikael Nachemson in som ny ordförande i HQ Bank, vars dåvarande ordförande, Stefan Dahlbo, samtidigt blev tf VD i HQ AB när tidigare VD:n Mikael Köig fick sparken. Nachemson är sedan 2009 styrelseledamot i HQ AB:s huvudägare, Öresund, med finansmannen Sven Hagströmer i spetsen (ordförande).

Dahlbo och Nachemson skulle reda upp den krisartade situationen i HQ Bank, men lyckades inte för Finansinspektionen, FI, drog in bankens tillstånd några månader senare och tvångslikvidation av banken inleddes. Detta slutade med att konkurrenten, och det tidigare också krisdrabbade, Carnegie köpte HQ Bank och HQ Fonder. Fondbolaget hade i våras paniksålts till Öresund för att snabbt lösa den akuta likviditetskrisen i HQ Bank. Öresund förlorade flera hundra miljoner på HQ-kraschen, men slutade i stället som storägare i nya Carnegie-HQ i och med försäljningen av HQ Fonder.

Under fredagen, den 17 september, meddelade Öresund att Mikael Nachemson blir vice ordförande i investmentbolaget jämte Mats Qviberg. Sven Hagströmer säger i pressmeddelandet att man styrelsen i Öresund har ”velat knyta Mikael Nachemson närmare Öresund”. Detta ska även vara ”ett första steg i att stärka Öresunds resurser”. Till E24 säger Hagströmer att man nu håller på att se över hela Öresund investmentbolaget ska arbeta i framtiden. E24 skriver att det, enligt FI:s dokumentation, var Öresund som tog initiativ till att HQ-styrelsen, med Mats Qviberg i spetsen, ställde sina platser till förfogande när HQ-skandalen blev känd.

Relaterade länkar
”HQ:s tradingchef till motattack”
(DI, 2010-09-17)
”Öresund möblerar om – Nachemson får tung post”
(E24, 2010-09-17)
”Oro inför HQ:s styrelseval”
(Aktiespararna, 2010-09-15)
”HQ-kraschen: Utnyttjat informationsövertag”
(Aktiespararna, 2010-09-02)

 

Författare Tommy Olsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.