Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2011-05-02

Buffett-stämma med street dance

Drygt 30 av Aktiespararnas medlemmar fanns på plats när årsstämman i Warren Buffetts bolag Berkshire Hathaway hölls i lördags i Omaha, Nebraska. På plats i Qwest Center fanns också drygt 35 000 aktieägare i bolaget.

Dagen inleddes traditionsenligt med en humorfylld filmvisning om flera av Berkshire Hathaways portföljbolag, i vilken åskådarna bland annat fick se en tecknad Warren Buffett ägna sig åt street dance.

Efter filmen följde stämmans höjdpunkt, den nära fem timmar långa frågestunden med Warren Buffett och hans kollega Charles Munger. Frågorna ställdes dels av publiken, men också av kända ekonomijournalister, som fått en massa frågor mailade till sig.

Buffett började frågestunden med att förklara sitt agerande i den så kallade Sokol-affären, där en tidigare högt uppsatt anställd inom Berkshire Hathaway-koncernen köpte egna aktier i ett bolag innan Berkshire Hathaway investerade i samma bolag. Sokol fick sparken, men många tycker att Buffett inte var tillräckligt hård mot honom och att den pressrelease som offentliggjordes i samband med händelsen var dåligt formulerad.

Buffett sade på stämman att han inte kunde förstå Sokols agerande, men att han tidigare gjort väldigt många bra saker för Berkshire Hathaway. Han sade dock också att han kanske borde ha tänkt igenom pressreleasen några gånger till innan den skickades ut.

Precis som vanligt handlade många frågor om vad man ska tänka på när man investerar. En av frågorna handlade om hurvida Buffett tycker det är bra eller dåligt att investera i guld. På den frågan svarade Buffett att om man tar allt guld som finns så blir det en kub med 20 meter långa sidor. Om man äger den kuben måste det ju finnas någon som är beredd att betala för den för att det ska finnas något värde i den. Ett bra företag genererar dock, till skillnad från guldkuben, vinster hela tiden och därmed ökar värdet på företaget. Konklusionen från Buffetts sida är alltså att det är bättre att investera i bra företag än i guld.

Buffett fick också frågan om hur han vill bli ihågkommen om 100 år och då svarade han "som en lärare". Buffett brukar inte göra så många offentliga framträdanden per år, men de han gör gör han oftast inför studenter.

På frågan om vad Buffett tror om den amerikanska ekonomin svarade han att den bör kunna förbättras framöver. Under hans levnadstid har han varit med om ett antal stora nedgångar i landets ekonomi och lika många gångar har ekonomin kommit igen.

Stämman flöt på bra och det var härligt att se Buffett och Munger svara på frågorna på ett väldigt kunnigt och samtidigt humoristiskt sätt. Det börjar dock märkas att de båda herrarna börjar bli till åren. Buffett, som fyller 81 år i sommar, var under inledningen av stämman inte lika rapp som han brukar vara, men det blev bättre ju längre stämman höll på. 87-årige Munger varvade sina korta och träffsäkra inlägg med en hel del kakätande och under slutskedet av stämman nickade han till några gånger.

Aktiespararnas medlemmar var mycket nöjda med att ha fått möjligheten att besöka stämman och fortsatte sedan sin resa till New York, för att träffa Bengt Göransson och för att få se Wall Street.

Nils Åquist, Halmstad:
-  Det var en jätteintressant bolagsstämma. Gubbarna har mycket humor och stor öppenhet. Tänk om svenska företagsledare kunde ta efter det. Samspelet mellan Buffett och Munger var magnifikt och oerhört sevärt. Det var helt enkelt en härlig show de bjöd på.

Andreas Gesang, Hovås:
- Det var som ett sportevenemang med oerhört mycket folk. Buffett och Munger var väldigt familjära och bjöd på både humor och öppenhet. Munger var läcker att skåda. Han såg trött ut, men var klockren i sina svar. Före stämman var Buffett min favorit, men efter stämman är det definitivt Munger. Alla som har möjlighet borde ta chansen att uppleva en stämma i Berkshire Hathaway.

Alice Bähren, Kungsängen:
- Det var effektfullt att se alla människor och all entusiasm bland stämmodeltagarna. Den inledande filmen var jättekul att se och sedan var det spännande att se Buffett och Munger. Jag hade förstått att herrarna var humoristiska redan före stämman och det var de verkligen, trots att det var lite svårt att höra vad de sa ibland. De frågor som ställdes var intressanta, framför allt de som kom från publiken.

aktiespararna.se

 

Författare Ola Jansson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.