Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2012-04-19

Skratt och tårar på Ratos stämma

Ratos årsstämma 2012 kommer att gå till hävderna som en de mer känslosamma stämmorna som har hållits i ett svensk storbolag. Stämman inleddes med ett briljant anförande av avgående VD:n Arne Karlsson, som senare avtackades av bland andra Aktiespararnas VD Günther Mårder. Under den välbesökta stämman bjöds det på sedan på både skratt och tårar.


Susanna Campbell, ny VD i Ratos, talar på Ratos årsstämma.

Det går inte att ta miste på att Ratos, med ledarduon Olof Stenhammar och Arne Karlsson, är ett mycket uppskattat bolag bland aktiesparare. Över 600 aktieägare hade tagit sig till Stockholm Waterfront Congress Centre denna tidiga onsdagkväll. Atmosfären var vänlig, närmast familjär och man såg många glada miner i publiken. Aktieägarna har haft anledning att vara nöjda; under de 13 år som Ratos varit ett private equity-konglomerat uppgår totalavkastningen till 1 117 procent (eller 21 procent per år), att jämföra med SIX Return Index som ökat med 132 procent.

Vid årsskiftet 1998/99 hade Ratos 14 800 aktieägare. Vid årsskiftet 2011/12 hade antalet aktieägare ökat till 51 300. Och ökningen har fortsatt och även accelererat, i skrivande stund har Ratos över 55 000 aktieägare. 

 
Arne Karlsson, ny i ordföranderollen.

Arne Karlsson sista VD-anförande innehöll både en genomgång av verksamhetåret 2011 en tillbakablick på de 14 åren som VD, en beskrivning av bolagets framgångsrika affärsmodell och en hyllning till organisationen, bolagets syn på den globala ekonomin och en betygsättning av europeisk finanspolitik (”en dårshuspolitik”).
 
Arne Karlsson beskrev Ratos som ett företag bemannat av världsstjärnor men ej beroende av individer. Han gjorde en jämförelse med fotbollslaget Barcelona som har en världsstjärna på varje position i laget, men som skulle klara sig även utan Messi. Ratos vill ha ödmjuka världsstjärnor och anställer hellre en Henke än en Zlatan, förklarade Arne.

När Arne presenterade bolagets syn på den globala ekonomin använde han bokstavskombinationen TOW, som står för Tug-of-war, dragkamp på svenska. Det råder nämligen en dragkamp mellan lätt penningpolitik och stram, ibland extremt stram, finanspolitik. Han bedömde att de penningpolitiska krafterna kommer att vara starkare, men tillade att osäkerheten är mycket stor.


Aktiespararnas VD avtackar Olof Stenhammar och Arne Karlsson med två presenter: Aktiespar-vikingar. Stenhammar överlämnar klubban till Karlsson.

Günther Mårder anknöt till traditionen med bokstavskombinationer i Arne Karlssons anföranden när han avtackade Arne och den avgående ordföranden Olof Stenhammar.

Günther lanserade då kombinationen TÖÖ, som står för tillgänglighet, öppenhet och ödmjukhet. Günther slog fast att Ratos tillhör de mest aktieägarvänliga bolagen bland svenska storbolag. Ratos är det storbolag som besöker överlägset flest Aktiespararträffar runt om i landet. Günther överräckte sedan två vackert formgivna och handgjorda vikingar till Arne och Olof och tackade för de 14 åren.

Olof höll sedan ett känslosamt tacktal och konstaterade att han under sina 18 år i styrelsen hunnit med strax under 300 styrelsemöten. Därefter överlämnade han ordförandeklubban i silver och symbolisk stafettpinne, som Carl Lewis (flerfaldig guldmedaljör på 100 och 200 meter löpning, längdhopp samt stafett) löpt med, till Arne Karlsson. Till slut kunde inte Olof Stenhammar hålla tillbaka tårarna. Sällan har man hört så många varma applåder på en svensk bolagsstämma.

Författare Peter Challis

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.