Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2012-04-13

Martin-Löf lämnade över klubban

29 Skanskaanställda är gisslan i ett kidnappningsdrama i Peru. Denna dramatik skildrades av Skanskas VD Johan Karlström på fredagens bolagsstämma i Berwaldhallen. De peruanska myndigheterna håller i taktpinnen i kampen för att lösa situationen. Skanska bidrar framför allt med stöd till de familjer som berörs.

Samtidigt arbetar Skanska vidare med mera vardagliga sysslor. I år firar också bolaget 125 år. Ur det perspektivet är förstås de 10 år som avgående ordförande, Sverker Martin-Löf, suttit på sin post en kort tid. Martin Löf kunde konstatera att Skanska är en välmående 125-åring, med många nya utmaningar framför sig.

Någon dramatik var det inte då Sverker Martin-Löf lämnade över ordförandeklubban till Stuart E. Graham, tidigare vice ordförande, VD (under åren 2002-2008) och trotjänare inom Skanska under tjugo år.  ”Thank you my friend”, sade Stuart Graham till Martin-Löf och uttryckte lättnad över att Sverker Martin-Löf kvarstår i styrelsen.

Sverker Martin-Löf redogjorde för utvecklingen i Skanska under de senaste 10 åren. Denna period kan indelas i två faser: Konsolideringsfasen 2002-2008 då Stuart Graham var VD. Perioden därefter, 2008-2012, under sittande VD Johan Karlströms ledning, har varit en period med försiktig och kontrollerad tillväxt, som Martin-Löf uttryckte det.

Under Grahams tid fanns för många överraskningsmoment, konstaterade Martin-Löf. Detta fick Stuart Graham ta tag i. Resultatet blev ett bättre resultat och ett starkare kassaflöde. I fas två fanns möjlighet att fokusera på tillväxt. Skanska ökade sina investeringar. Bolaget har bland annat satsat på kommersiella fastighetsprogram i Nordamerika och i Östeuropa. Inom bostadsutveckling har England blivit en viktig marknad. Projektet Karolinska blev ett genombrott i Sverige.
 
Under 10 år har totalavkastningen för Skanska varit 192 procent, vilket innebär 11 procent årligen (som kan jämföras med Stockholmsbörsens 6 procent). ”Jag lämnar över till Graham att försöka slå det här rekordet”, sade en triumferande Sverker Martin-Löf.

Att det skulle vara slut på framgångarna i Skanska var dock inte en bild som förmedlades på Skanska-stämman.  Skanskas VD berättade att det finns indikatorer som pekar på en förhållandevis ljus utveckling 2012. Skanska upplever att man ligger rätt i tiden. Det finns t.ex. ett stort intresse för moderna, effektiva och miljövänliga fastigheter, konstaterade Johan Karlström.

Aktiespararnas VD, Günther Mårder, berömde Johan Karlström för sin VD-presentation. Det var en av de bästa på årsstämmorna hittills i år, sade Mårder. Günther Mårder berömde även årsredovisningen, men framförde önskemål om att årsredovisningen kunde vara mer problemorienterad. Mårder ville bland annat få reda på fler detaljer kring det problemkontrakt som bidragit mycket negativt till resultatet.

Karlström var mycket förtegen om vilket projekt som avsågs, men berättade att det rörde sig om ett mycket omfattande och tekniskt komplicerat projekt där en dispyt med kunden fallit negativt ut för Skanskas del. Karlström kunde dock lugna publiken i Berwaldhallen genom att försäkra att Skanska hade läget under kontroll och att detta specifika projekt inte skulle påverka 2012 års siffror negativt.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.