Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2012-07-09

Aktiespararna i Almedalen

Under Almedalsveckan deltog Aktiespararna tillsammans med IF Metall, som arrangörer, i ett seminarium om långsiktigt ägande och avkastningskrav. Några av de frågeställningar som berördes var om höga avkastningskrav leder till färre investeringar – underinvesterar svenska företag, om det finns motsättningar mellan kort och lång investeringshorisont, vad är en långsiktig ägare och kan de institutionella ägarna också vara långsiktiga samt om börsnotering är till nackdel för långsiktigheten.

Från Aktiespararna deltog Günther Mårder i panelen och Hans Berggren som moderator. I övrigt deltog Anders Ferbe, förbundsordförande IF Metall, Conni Jonsson, VD EQT, Sophie Nachemson-Ekwall, forskare på Handelshögskolan, samt Caroline af Ugglas, aktiechef på Skandia.

Conni Jonsson inledde diskussionsrundan med att framhålla att vi lever i ett kapitalistiskt samhällssystem, där vinst är den naturliga drivkraften. Om man däremot anser vinst vara något fult, lägger man en blöt handduk över risktagande och utan risktagande får vi inga företag. Han ansåg också att vi i Sverige tillämpar en väl fungerande bolagsstyrningsmodell, har kompetenta myndigheter och bra samordning mellan löntagare och arbetsgivare. Detta borgar för ett gott företagsklimat. Att ordet ”riskkapitalist” på senare tid fått dålig klang, är något som riskkapitalisterna fullt ut fick ta ansvar för.

Anders Ferbe påpekade bl a att industriarbetarna på 1990-talet växlade ner sina löneökningskrav och tog därmed ansvar för industriföretagens konkurrenskraft och att det nu är dags för ägarna att ta ansvar för samma fråga. Men där förs ingen sådan debatt.

Günther Mårder efterlyste att företagande måste innebära mer fokuserande på själva verksamheten. Det behövs mer industriellt tänkande, vilket i sin tur skapar långsiktighet. Idag tänker man först och främst på bolaget från ett finansiellt perspektiv och det beror på ägarnas krav.

Caroline af Ugglas försvarade dagens höga avkastningskrav och menade att de inte på något sätt bidrog till kortsiktigheten på börsen.

Sophie Nachemson- Ekwall påpekade att den svenska bolagsstyrningsmodellen fungerade i många fall dåligt och det berodde främst på att ägarna måste sitta längre och stanna kvar som ägare.

En allmän slutsats i panelen var dock att långsiktighet är bra för företagen och att man bör samverka för att stärka den ytterligare.

Författare Hans Berggren

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.