Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2013-03-19

Blir du granskad i år?

På tisdagsmorgonen höll Skatteverket ett presseminarium där årets deklarationsnyheter presenterades. Bland annat avslöjade Skatteverket vad de kommer att granska särskilt i år.

Vem blir granskad i år?

Skatteverket har särskilda kontrollinsatser varje år och i år kommer verket att granska de som:

1. gör ett visst avdrag för första gången,
2. gör en stor förändring i den inskickade deklarationen jämfört med den förifyllda,
3. blivit kontrollerade förra året om de yrkar/redovisar samma sak i år eller
4. deklarerar en bostadsförsäljning.
Inga särskilda insatser är med andra ord planerade mot personer som deklarerar aktieförsäljningar. Observera dock att det finns stor risk att dina värdepappersaffärer blir kollade om du blev kollad förra året (punkt 3 ovan) eller om du redovisar en stor kapitalförlust (punkt 2 ovan). Därutöver gäller att de personer som väljs ut för granskning (alla punkter ovan) normalt får hela sin deklaration kontrollerad.

Försäljningar som inte behöver deklareras
Inlösen och försäljning av värdepapper ska normalt redovisas på bilaga K4. I år är dock försäljning av vissa värdepapper undantagna K4-blanketten. Drygt 180 000  personer gagnas av detta, nämligen personer som under 2012:

• sålt del av aktie i Fabege AB för max 53 kronor,
• sålt del av aktie i Arctic Paper för max 10 kronor,
• löst premieobligationer (gäller 2007:1 med inlösen 2012-11-05 och 2009:1 med inlösen 2012-04-11),
• sålt inlösenrätter i Öresund eller
• sålt teckningsrätter och uniträtter i A-com, Aerocrine, Artimplant, Aspiro, Bergs Timber, BillerudKorsnäs, BioInvent International, Black Earth Farming, Cloetta, Cybercom, Elekta, Formpipe, Image Systems, KappAhl, KaroBio, Nordic Mines, Oasmia, Opcon, Precise Biometrics, Seamless Distribution och Sensys Traffic.

Skatteåterbäring före midsommar
För första gången får nu alla möjlighet att få skatteåterbäringen före midsommar, alltså även delägare i aktie-, handels- eller kommanditbolag. Det som krävs är att man deklarerar elektroniskt och har ett bankkonto anmält till Skatteverket där skatteåterbäringen kan sättas in.

Var modern, deklarera elektroniskt
Förutom att du värnar miljön minskar du betydligt risken för onödiga frågor från Skatteverket. Deklarerar du till exempel en aktieaffär via pappersbilagan K4 är det enligt Skatteverket 19 olika positioner du ska fylla i. Deklarerar du samma affär elektroniskt är det däremot bara positionen/rutan Omkostnadsbelopp som du ska fylla i själv, resten fylls i automatiskt. Skatteverket har också räknat ut att pappersdeklarationer innehåller sex gånger fler fel än e-deklarationer. En annan fördel med att deklarera elektroniskt är att du får kvitto på att deklarationen skickats in. Är du en sann miljövän kan du nuförtiden helt avbeställa pappersdeklarationen; det gör du genom att bocka för en ruta i e-deklarationen.

Så många har investeringssparkonto
I år är det första gången schablonintäkten för de som har investeringssparkonto och de som har fondandelar ska deklareras. Inkomna kontrolluppgifter visar att det är 206 000 personer i Sverige som har minst ett investeringssparkonto. Totalt uppgår schablonintäkten till 720 miljoner kronor. Betydligt fler personer är direktägare av fonder – hela 3 268 000 personer deklarerar en schablonintäkt på fondandelar i år, den totala schablonintäkten är 1,9 miljarder kronor (fondvärdet är med andra ord 475 miljarder kronor). 

Författare Antonia Gergova

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.