Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2006-11-15

Erik Selin: En ödmjuk fastighetskung

Erik Selin är doldisen som lyckats gå från ett par tusen kronor till att vara en av Sveriges få miljardärer. Idag äger han fastigheter över nästan hela Sverige, sitter i styrelsen i två börsnoterade fastighetsbolag och hamnade häromveckan på Veckans Affärers lista över Affärssveriges tio mäktigaste personer under 40 år. Stock Magazine har träffat fastighetskungen Erik Selin.

Efter 1980-talets ekonomiska krasch var Erik Selin tvungen att komma tillbaka eftersom han hade stora skulder. Idag har han precis börsnoterat sitt andra bolag. Foto: Balder fastigheter 

Erik Selin började handla med aktier som 14-åring. Idag, 25 år senare, är insatserna betydligt högre och han har precis börsnoterat sitt andra bolag. Han tar emot mig på sitt nya kontor i centrala Göteborg med en vacker utsikt över Avenyn. Han har på mycket kort tid lyckats skapa ett av Sveriges största privata fastighetsbestånd och berättar med ett leende hur han hamnade i fastighetsbranschen.

Efter att ha tagit studentexamen med ekonomisk inriktning började Erik Selin satsa allt mer på aktiehandel. När spekulationsekonomin rasade sönder som ett korthus i slutet av 80-talet låg han ute med stora positioner på marknaden och förlorade allt han hade tjänat och mer därtill. I ett läge där de flesta blev bedrövade och la av med affärer valde Erik Selin att se framåt och sikta på nya klipp.

– Jag var egentligen tvungen att komma tillbaka eftersom jag hade stora skulder. Dessutom var det affärer jag ville jobba med så beslutet var ganska enkelt.

24 år gammal gick Erik Selin in på banken och bad att få låna 20 miljoner kronor till en fastighet. Intresset för fastigheter hade funnits sedan länge men han hade ingen erfarenhet av fastighetsaffärer. Trots det lyckades han övertala banken att låna ut pengar och hans första affär blev en fastighet i Ängelholm. Därefter har han fortsatt göra fastighetsaffärer i ett våldsamt tempo.

– Jag hade tur och fick en bra start. Dessutom var fastighetspriserna mycket pressade och kraftigt undervärderade i ungefär 7-9 års tid.

Enligt Erik Selin är det inte svårt att vare sig göra fastighetsaffärer eller driva eget bolag och att han valde att inte läsa vidare på universitet är naturligtvis inget han ångar idag då han tittar ut över sitt fastighetsimperium.

Pengar aldrig drivkraften

Erik Selin hävdar själv att han trots sitt enorma fastighetsbestånd och alla styrelseuppdrag inte jobbar anmärkningsvärt mycket. Han har sedan lite drygt ett år tillbaka en dotter tillsammans med sambon Jennie och menar att det är viktigt att ha en balans mellan arbete och fritid. Han har aldrig haft något mål med sitt arbete utan det är istället jobbet i sig självt som drivit honom.

– Det är otroligt roligt att göra affärer och att få träffa människor.

Att han är god för några miljarder kronor tänker han inte så mycket på och han har alltid haft inställningen att om allt en dag skulle gå förlorat så skulle det vara okej. Sannolikt är det just denna inställning tillsammans med en stor portion optimism som gjort att Erik Selin ständigt vågat satsa allt och på så sätt också lyckats bli extremt framgångsrik.

Det senaste projektet är börsintroduktionen av Din Bostad som skedde genom uppköpet av det förlusttyngda bioteknikbolaget Tripep. För ett par år sedan gjorde han en liknande affär då hans fastighetsbolag Balder köpte sig en börsplats via it-bolaget Enlight och Erik Selin menar att det är ett bra alternativ att ta bakvägen in på börsen på detta sätt. När erbjudandet om att köpa upp Tripep dök upp tog han alltså chansen. Dessutom kunde både Enlights och Tripeps stora förluster användas som skatteavdrag.

Fortsatt stark fastighetsmarkand

Erik Selin tycks ha en enorm fingertoppskänsla för bra affärer. Att han gång på gång lyckats göra bra fastighetsaffärer är ett exempel på detta, att han hoppade av it-hysterin innan bubblan sprack i början på 2000-talet är ett annat. Vad tror han då om framtiden för fastighetsbranschen?

– Fastighetspriserna styrs framförallt av BNP. Jag tror att Sverige kommer att ha en fortsatt stark utveckling och medföljande inkomstökningar kommer att fortsätta driva priserna, inte minst i storstäderna och universitetsstäderna dit allt fler människor flyttar.

Särskilt positiv är Erik Selin till kommersiella fastigheter som hittills haft en sämre utveckling. Där kan vi förvänta oss en minskad vakansgrad och på sikt ökade hyror. Någon risk för en bostadsbubbla kan fastighetsmagnaten inte se. Han medger dock att priset på de dyra bostadsrätterna inte lär fortsätta öka och att vi klättrar allt närmare toppen av fastighetscykeln. När det gäller fastighetsaktier är han mer försiktig i sina uttalanden.

– Fastighetsaktierna har haft en enormt stark utveckling under de senaste åren och marknaden har redan till stor del tagit med en fortsatt stark fastighetsmarkand i beräkningarna.

Det är lätt att låta sig inspireras av Erik Selin. Med en otrolig optimism och självsäkerhet får han allt att låta enkelt. Att på bara 15 år lyckas bygga upp ett fastighetsimperium utan vare sig kapital eller universitetsutbildning är inget anmärkningsvärt i Erik Selins värld.

 

Erik Selin medverkade på Göteborgs lokalavdelnings inspirationskväll den 18 oktober. Förutom Erik Selin fanns även Drivhuset på plats, för att ge konkreta råd om att satsa på ett eget företag eller en egen idé.

 

Fakta: Erik Selin

Ålder: 39 år
Familj: Sambon Jennie och en dotter
Arbete: Styrelseledamot Erik Selin Fastigheter, Skandrenting, Din Bostad, Annehem Holding samt VD och styrelseledamot för Fastighets AB Balder.

Författare Magnus Forhammar