Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2007-02-19

Internetentreprenören

Hur gör man som ung entreprenör för att bygga upp ett företag värderat till flera hundra miljoner? Stock Magazine har frågat 29-årige Henrik Kvick som under hösten introducerade sitt bolag Svensk Internetrekrytering på First North, knappt tre år efter uppstarten.

Företagande var alltid mer lockande än arbete på något av de stora konsultbolagen, menar Henrik Kvick som startat upp och börsintroducerat Svensk Internetrekrytering.

I början av 2004 var Henrik Kvick nybakad civilingenjör i industriell ekonomi. För klasskamraterna var framtiden utstakad mot ett par hårda år i finansbranschen, kanske som managementkonsult eller traineer. Själv startade han jobbsajter på internet och började sälja jobbannonser på dessa. Då liksom i dag tyckte han att företagande var ett mer spännande alternativ än den framtid hans klasskompisar gick till mötes.

– Jag hade några kompisar som jobbade på dåvarande Jobline och jag var själv några veckor hos en mindre aktör i branschen. Jag såg snabbt att det skulle finnas pengar att tjäna i mindre skala, till att börja med. Det lockade mer att jobba självständigt och styra över mitt eget öde, säger Henrik Kvick.

Redan efter tre månader kunde han anställa sin första säljare. De nischade sajterna som skapades känner de flesta som sökt jobb de senaste åren till; ekonomi-, teknik- och säljjobb.se, bland andra.

60 timmar i veckan

Allt har från början varit självfinansierat och baserat på den hederliga gamla devisen att kostnaderna hela tiden är täckta av än större intäkter. Arbetskvoten låg i början på 60 timmar i veckan.

– Det var extremt energikrävande timmar. För mig var 60 timmar psykiskt betungande eftersom jag är en person som pressar mig själv väldigt hårt och ständigt kräver att allt ska bli bättre. På fritiden var jag inte alltid mig själv utan kunde vara som ett tomt skal, kompisarna kände inte igen mig.

Ord som ”fokus” och att ”flytta fram målen” är återkommande när Henrik Kvick berättar om hur företaget byggdes upp. Men orden är allt annat än tomma; det är dessa tankar han utvecklar på frågan vad som är viktigt för unga entreprenörer som vill göra samma resa.

– Det gäller att sätta mål, och när de är uppfyllda sikta vidare mot nya mål. Bli aldrig ”fat and happy”. Tänk aldrig att det finns några begränsningar. Det blir den verklighet man skapar sig.

Svensk Internetrekrytering specialiserar sig på nischade jobbsiter; säljjobb.se, pedagogjobb.se och så vidare. Aktien har gått som en raket på börsen sedan introduktionen under hösten 2006.

Jobbigast i början

Henrik Kvick berättar att den jobbigaste tiden var mellan en till fem anställda. När företaget fått tio anställda upplevde han det som lättare än när de var hälften så många. 

– Då hade man administration och lärt sig delegera så att man fick personer att växa och därmed också skapat en självgående säljorganisation, berättar Henrik Kvick.

Rekrytering av rätt personal har varit en av de viktigaste framgångskomponenterna. Något nya företag ofta går bet på, men som tycks vara något av Henrik Kvicks adelsmärke. Han pratar varmt om att rekrytera rätt och ämnet är en uppenbar hemmaplan för den gamla fotbollsspelaren. Från början har han kört sin egen filosofi. Har du presterat toppresultat i idrott har du disciplin och vet att det krävs hårt arbete för att nå toppen. Ungefär hälften av de som arbetar i bolaget i dag har elitidrottat eller gör det i dag, bland annat vd:n Niklas Erikson som spelat basket på elitnivå.

– Att bli en bra säljare kräver så oerhört hårt arbete. Har en person idrottat mycket tror jag att man har många av de egenskaper vi söker gratis. I lagidrotter får man förståelse för att  det  är gemensamt man uppnår bästa resultat. >>

I höstens börsprospekt för bolaget, under rubriken ”Styrelseordförande har ordet”, nämns ”Företagskulturen – ett elitidrottslag” som en av Svensk Internetrekryterings tre utmärkande styrkor.

– Det finns vissa gemensamma nämnare för högpresterande människor, och det gäller att ha egna tankar om vad dessa är. Det har jag alltid haft och det gäller också att våga följa dessa tankar.

”Eget litet företag på internet”

Men allt har inte varit en enkel resa, och mod är en annan egenskap som är avgörande för entreprenörer enligt Henrik Kvick. Själv fick han en del kommentarer från omgivningen i början.

– I dag är det mycket beröm. Men första året var det ingen dans på rosor. ’Jaha, du har ett litet eget företag på internet….fick du inget jobb?’ var reaktionerna i början, berättar Henrik Kvick.

Företaget växte upp på Birger Jarlsgatan ett stenkast från Stureplan och granne med finanshusen, som hyste många klasskompisar. I dag sitter Henrik Kvick tvärs över gatan i ett eget kontor.

– Bland akademiker är det ingen hög status att starta upp ett eget ”fjuttföretag”. Att vara entreprenör i den lilla skalan anses inte speciellt attraktivt eller hög status. Men det håller nog på att ändras i Sverige. Och det är ju bra!

 

Henrik Kvicks tips till unga entreprenörer

Ha rätt inställning, det blir den verklighet du skapar dig.

Ta dig modet att våga gör det du tror på – fullt ut.

Var strikt affärsmässig, starta företaget för att tjäna pengar. Intäkter så fort som möjligt.

Ha ett starkt säljfokus.

Ska du skapa ett större företag, tänk snart i större banor hur du kan utveckla organisationen så att den kan växa och ge utrymme och förtroende åt andra.

Skapa en stark företagskultur, ha en bra arbetsmiljö, prestationsbaserade löner och andra saker som skapar stolthet och trivsel för anställda.

 

Henrik Kvicks boktips för unga entreprenörer

From good to great

”Kanske den bästa boken jag läst.” En forskare har studerat elva börsnoterade företag i USA. Gemensamt för dem är att de länge varit mediokra företag för att sedan 15 år i rad prestera tre gånger bättre än börsindex. Författaren har analyserat ledarskapsförändringarna i företagen. ”Många tror att en bra vd måste vara verbal och högljudd, men tvärtom visade det sig att de som var bäst var de som alltid jobbade för företagets bästa. De som är högljudda arbetar oftare för sig själva och att företaget ska bli beroende av dem.”  

Läs mer om vad Annika Falkengren, vd SEB, har att säga om boken här.

Salesbible

”En bästsäljande klassiker som man bör läsa om man vill lära sig det viktigaste om att bli en framgångsrik säljare. Och sälja kommer du behöva lära dig om man har planer på att bli entreprenör.”

Fakta: Henrik Kvick

Ålder: 29 år

Aktuell: Sålde i oktober 30 procent av Svensk Internetrekrytering i samband med en notering på First North. Äger nu knappt 50 procent av bolaget och är styrelseordförande.

Bakgrund: Examen i industriell ekonomi vid Linköpings universitet 2004, vd för Svensk Internetrekrytering 2004-2006

Familj: Flickvän, lillebror, mamma, pappa

Fritidsintressen: Fotboll, skidåkning, golf och resor

Fakta: Svensk Internetrekrytering

Verksamhet: Rekryteringsannonser på nätet. Har i dag nio nischade sajter i Sverige (sälj-, it-  och pedagogjobb.se med flera) , sju i Norge, sju i Finland och en i Danmark.

Preliminära resultat 2006: Omsättning: 67 miljoner kronor. Resultat före skatt: 26 miljoner kronor. Bokslut publiceras 22 februari.

Noterat på: First North

Antal medarbetare: 41

 

 

 

 

Författare Magnus Pettersen