Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2007-11-15

Investmentbolag: Specialbehandlad mellanhand

Vad gör ett investmentbolag till ett investmentföretag?

Den coola killen på festen som säger att han driver ett investmentbolag på fritiden har nog fått en del om bakfoten. I alla fall om man ska tro Skatteverket. För ett investmentbolag, eller investmentföretag som skattelagstiftningen kallar det, är en ganska speciell bolagsstatus som inte kan uppnås av alla, i alla fall om man vill omfattas av de speciella skatteregler som gäller för investmentföretag i Sverige.

– Det ord man ska bära med sig när man pratar investmentföretag är mellanhand, säger Håkan Söderberg på Skatteverket. Investmentföretagen är till för att vara en mellanhand som vanligt folk ska kunna investera i.

Därför han den speciella investmentföretagsstatusen uppkommit. Den innebär att bolag som uppfyller tre grundläggande kriterier beskattas annorlunda än andra bolag.

– Det ska vara bolag som uteslutande eller så gott som uteslutande förvaltar värdepapper, berättar Håkan Söderberg. Företagens uppgift ska dessutom vara att erbjuda delägarna ett välfördelat andelsinnehav. Hur bra en portfölj bestående av enbart Ericssonaktier än må vara, så räcker det inte för att man ska få vara ett investmentföretag. Bolagen ska erbjuda ägarna riskspridning.

Det tredje kriteriet handlar om ägarna. Investmentföretag måste ha ett stort antal fysiska personer som delägare.

Varken gynna eller missgynna

Specialbehandlingen som förlänas investmentföretagen handlar inte om att gynna eller missgynna, säger Håkan Söderberg. Det handlar om att undvika dubbelbeskattning på bolag som verkar i många människors, det vill säga de många ägarnas, intresse. Bolagen betalar ingen skatt på realisationsvinster, men får heller inte dra av förluster. I stället betalar man en årlig schablonskatt på 1,5 procent av värdet på aktieinnehaven.

Inkomster från utdelningar beskattas, men mot dem dras investmentföretagets egna utdelningar av.

Vilka är de?

Vill man starta ett investmentföretag gäller det att söka förhandsbesked från Skatteverket för att se om man uppfyller reglerna. I dag finns förmodligen inte mer än drygt dussinet ”riktiga” investmentföretag i Sverige, någon lista över dem finns inte hos Skatteverket, vill man veta vilka de är får man fråga bolagen själva.

 

Författare Elisabeth Blennow

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.