Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2012-06-05

beQuoted rapporter: Svensk spetsteknik i samarbete med fransk barnmatsgigant

Den här veckan uppmärksammar beQuoted en Uppsalabaserad tillverkare av analysinstrument som ingår ett samarbete med ett av världens största barnmatsföretag. Det handlar om att ta marknadsandelar på en snabbt växande marknad för barnmatsprodukter.

AktieTorgslistade analysinstrumentföretaget Miris tecknar ett långsiktigt samarbetsavtal med franska Danones division för barnmatsprodukter, Danone Baby Nutrition. Samarbetet gäller bland annat så kallad individuell nutrition för förtidigt födda barn.

Danone Baby Nutrition omsatte 33 miljarder kronor under fjolåret, motsvarande 19 procent av Danones totala försäljning. Tillväxten inom segmentet är god, omkring 10 procent per år på global basis.

För att hålla jämna steg med rivaler som Nestlé, (som nyligen förvärvade Pfizers barnmatsdivision för drygt 80 miljarder kronor) ökar Danone sina satsningar inom barnmats- och näringsområdet. Det är här som Miris teknik kommer in i bilden.

I centrum står Miris analysinstrument Human Milk Analyzer, ett portabelt instrument för analys av bröstmjölkens sammansättning. Mätdatan används för att optimera sammansättningen i barnets näringsintag, dvs att hitta rätt komplement till bröstmjölken i de fall det är nödvändigt.

Analysinstrumentet har funnits på marknaden några år. Miris säljer det i egen regi och genom ett återförsäljarnätverk med förgreningar i flera kontinenter. Genom det nu aktuella samarbetsavtalet får Miris tillgång till Danone Baby Nutritions globala marknadsföringsapparat.

- Det finns en betydande potential i att tillsammans med ett globalt, ledande företag inom spädbarnsnutrition som Danone Baby Nutrition stärka Miris ledande position inom analysinstrument för bröstmjölk, säger Miris vd Tony Malmström.  

Samarbetsavtalet innebär också att Danone bekostar delar av den fortsatta produktutvecklingen inom brösmjölksområdet.

Av Miris rapport för det första kvartalet 2012 framgår att förhandlingarna med Danone medfört en minskad försäljning via distributörer under rapportperioden.

Omsättningen första kvartalet steg 8 procent till 1,8 miljoner kronor, samtidigt som kostnader av engångskaraktär relaterade till framtagandet av samarbetsavtalet drog ned resultatet före skatt till -3 miljoner kronor (-1,8).

beQuoteds redaktion

Författare beQuoted

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.