Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2013-02-19

Bomull- det vita guldet

2010 köpte svenskarna kläder och skor för 80 miljarder kronor. Det motsvarar 66 777 963 Ralph Laurenskjortor eller 321 285 141 skjortor från H&M. De senaste tio åren har vi i snitt lagt fyra procent mer av våra pengar på kläder och skor. En stor del av alla kläder vi köper utgörs av den fluffiga lilla växten Gossypium hirsutum, även känd som bomull.

För cirka tvåtusen år sedan transporterades bomull över 1 000 mil från Indien och Mellanöstern till Europa, via den så kallade Sidenvägen, med hjälp av kameler och hästar. Resan tog flera år. Bomullen gjorde dock inte entré i Sverige förrän under vikingatiden, och det var först på 1700-talet som svenskarna började se tjusningen i det slitstarka och tåliga materialet. 1800-talets mekaniska bomullsspinnerier innebar ett uppsving för bomullen, och det blev ett allt vanligare material på var mans och kvinnas kropp.

Idag är bomullsproduktion och dess förädling en jätteindustri, och hälften av våra kläder tillverkas av bomull. Utöver det används bomull till skor, handdukar, sängkläder och oändligt mycket mer.

En miljöbov
Bomullens vara eller icke vara är dock inte helt problemfri. Bomullsodlingar är nämligen miljöbovar. Världskulturmuséet i Göteborg hade nyligen en utställning om bomullens påverkan på miljön.

För att producera bomull till en t-shirt går det åt fem lastpallar odlingsbar jord – något som istället skulle kunna producera femton kilo ris. Bomull är även den växt i världen som besprutas mest, och trots att bomullsodlingarna står för 2,5 procent av all jordbruksmark, så använder de 25 procent av världens totala mängd bekämpningsmedel. Bomullsodlingarna förbrukar även enorma mängder vatten, då bomull är en mycket vattenkrävande växt. För att producera ett kilo bomull kan det gå åt upp till 30 000 liter vatten. Ett kilo bomull räcker till tre t-shirtar.

Gunilla ander har skrivit boken ”Bomull, en solkig historia”och har själv rest runt i bomullsproducerande länder.
– Bomullsproduktionen innebär många etiska dilemman. Så som den odlas idag är den inte hållbar, varken etiskt, socialt eller miljömässigt. Produktionsmetoderna, som ofta innebär att stora mängder gift används, i kombination med att bönderna saknar skyddskläder, leder till att många fattiga människor skadas i produktionen. Bomull kallas de fattiga människornas vita guld och många bönder ser sin chans till rikedom och skuldsätter sig för att kunna börja odla bomull. De tvingas ofta ta lån till ockerräntor och om en skörd då slår fel har de ingen möjlighet att mätta sin familj.

Att investera i bomull
Trots sin kontroversiella ställning är bomull en väsentlig råvara i många råvaruindex. En faktor som påverkar bomullspriset är klimatet, då bomull är en väderkänslig råvara. I Indien, som är en av storproducenterna, avgör bland annat de årliga monsunregnen bomullsskördarnas storlek.

Även efterfrågan från klädproducerande länder i Asien samt den allmänna konjunkturen påverkar bomullspriserna till stor del, då högkonjunktur innebär ökad efterfrågan på kläder och således även bomull. Priset på spannmål runtom i världen är en annan faktor som påverkar tillgången och priset på bomull, då det blir mer attraktivt för bönder att odla andra grödor om alternativen ger mer betalt.

En ökad användning av syntetmaterial och alternativa fibrer har en inverkan på bomullspriserna, och har lett till en minskad efterfrågan på råvaran. Polyester är det material som används mest utöver bomull.

Var handlar man då med bomull som råvara? Jo, bomull köps och säljs främst på två börser i USA. Dels på New York Mercantile Exchange (NYMEX) under kortnamnet TT, och dels på New York Board of Trade (NYBOT) under kortnamnet CT.

Hur bör man gå tillväga om man som vanlig småsparare vill investera i bomull?
– Det finns certifikat som följer utvecklingen på bomullsmarknaden. Likt andra råvarucertifikat kan man handla dem direkt via sin depå. Ett certifikat är ett slags värdepapper och kan vara ett alternativ till fonder eller aktier för att kunna investera i underliggande tillgångar, som exempelvis råvaror. Det finns råvaruindex som innehåller bomull om än bara några procent, säger Magnus Strömer, råvaruchef på Handelsbanken.

Vad styr om det blir en upp- eller nedgång av bomullspriset?
– Likt andra råvaror med koppling till tillväxtmarknaderna har intresset för bomullsmarknaden ökat kraftigt de senaste fem åren. Bomull är förstås också en väldigt väderkänslig råvara där hög nederbörd i framför allt Kina, Indien och USA kan försena och minska avkastningen på skörden. Andra faktorer som är viktiga för prisutvecklingen är förstås subventioner till producenter och substitut till andra syntetiska fiber.

Priset på bomull påverkar bruttomarginalen och därmed aktien för klädföretag så som Hennes & Mauritz. Mellan sommaren år 2010 och 2011 steg bomullspriset med nästan 50 procent, och H&M skriver i sin årsredovisning från 2011 att året har inneburit ett utmanande läge på inköpsmarknaderna, som en konsekvens av höga bomullspriser, och därmed till ökade inköpskostnader.

Framtiden för bomull
Trots det etiska dilemma som bomullsproduktionen innebär är det en av de råvaror vi använder mest, och Gunilla Ander tror inte att bomullen kommer att försvinna för gott.

– Jag tror bomull kommer att användas även framöver. Det är stora initiativ på gång för att göra bomullsodlingar mer hållbara, bland annat ett FN-projekt för att minska antalet bomullsodlingar. Om vi ska lyckas mätta världens befolkning behöver vi använda vår jord till något annat, och bomull kräver så mycket resurser att det blir svårt att odla i stor utsträckning på lång sikt. Å andra sidan är bomull ett mycket tåligt och användbart material som kommer att fortsätta användas, men den totala användningen kommer nog att minska. Priset på bomull kanske stiger om man använder det i mindre skala.

Som en följd av de problematiska och omtvistade produktionsmetoderna vittnar såväl modebranschen som trendanalytikerna om en ökad efterfrågan på ekologisk bomull. H&M skriver bland annat i sin årsredovisning att ett av deras fokusområden är att ”utveckla hållbara material och produktionsmetoder som till exempel användning av ekologisk bomull. H&M:s målsättning är att all bomull i sortimentet ska komma från mer hållbara källor senast år 2020.

Hur ska man då som konsument göra om man vill handla kläder i bomull? Gunilla Ander tipsar:
– Jag skulle ge rådet att handla kläder tillverkade i fairtrade bomull. Även ekologisk bomull är att rekommendera, då den inte är lika skadlig för jord och människor. Genom att titta på märkningen i plaggen kan man i vissa fall se vart bomullen kommer ifrån, och var bomullen är odlad.  Det finns lin, viskos och cellulosa, hampa, bambu och andra material. Titta runt i handeln och bli mer medveten. Idag har även stora klädtillverkare har blivit mer medvetna, och ett företag som H&M framhäver det etiska och hållbara mycket mer.

Från sidenvägen till kontroversiell och älskad råvara. Vi ser med spänning fram emot att följa framtiden för bomull – det vita guldet.

Kuriosa om bomull
- Egyptisk bomull sägs vara den allra finaste, då dess fibrer är längre än andra sorters bomull.
- Det var araberna som förde med sig bomull från Mellanöstern till Spanien. De döpte den till Qutn, som blev ”el cotón” på spanska, därav engelskans ”cotton”.
- Kina, Indien, Pakistan, Brasilien och Uzbekistan står tillsammans för nästan 80 % av världens bomullsproduktion.
- Världsmarknadspriset på bomull har legat konstant runt 10 kr/ kg sedan 1950-talet.
- Olika initiativ har startats för att verka för en mer rättvis produktion av bomull. Ett av de mer kända är Better Cotton Initiative (BCI), vars syfte är att bidra till bättre bomullsodling globalt och göra odlingen mer långsiktigt hållbar. H&M, Adidas, Tesco, MQ, Levi’s, Lindex, Stadium och SIDA är några av organisationerna bakom initiativet.

Konkurrenter till bomull

Polyester: Polyester är en konstfiber, det vill säga en fiber som till skillnad från bomull är artificiellt tillverkat. Polyester ses som den viktigaste av alla syntetfiber.

Akryl: Akryl är en annat syntetisk konstfiber och framställs ur polyakrylnitril. Kemiskt sätt står akryl nära plast.

Viskos: Viskos är en fiber baserad på cellulosa eller bomull. Det är vanligt förekommande i blandningar av andra fibrer så som bomull, lin eller ull. Viskos framställdes redan på 1800-talet och patenterades 1892 av britterna C.F. Cross (1855–1935), E.T. Bevan och C. Beadle.

Vad säger designern?

Emma Pettersson, modedesigner och en av grundarna till designduon och klädmärket Twenty–eight days.

Vad använder ni för material i era kläder?
– Vi använder en blandning av viskos och elastan. Viskos är ett naturmaterial som framställs ur cellulosa, och elastan är en elastisk syntetfiber.

Varför använder ni det?
– Materialet har en väldigt härlig tyngd, det är lätt att arbeta med och är skönt och svalt mot kroppen. Det påminner om silke, och ger en lyxig och samtidigt bekväm känsla vilket passar vår design.

Använder ni bomull i era kläder?
– Vissa av de material vi använder är en blandning av bomull, men vi använder ingen ren bomull. I vissa fall använder vi en blandning av bomull och polyester. Polyester har utvecklats som material, från att ha varit ett plastigt material, till att bli ett material som kan användas som komplement och blandning för att få fram intressanta och användbara kvalitéer och uttryck.

Hade ni någon tanke med att välja bort bomull som material?
– Ja, det är klart vi tänker på miljön. Har vi möjlighet att välja bort bomull i en tid där det är en omdebatterad och känslig fråga, så gör vi det. Men bomullens egenskaper ger inte heller det uttryck som Twenty-eight days vill förmedla och valet blir därför enklare att ta ställning till.

Finns det någon trend bland designers att välja bort bomull?
– Jag tror att designers är mer medvetna om vilka val de gör när det kommer till material, oberoende vilket material det rör sig om. Det gör att det blir mer och mer vanligt med andra kombinationer av material och att designers i större utsträckning väljer ekologiskt framtagna tyger.

Författare Johanna Petersson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.