Du är här

2017-04-19

Hockeystjärnans börsråd: ”Gör din hemläxa”

En hyllad ishockeyspelare med över 180 NHL-matcher och tre VM-medaljer på meritlistan. Mattias Weinhandl är dessutom medlem i Aktiespararna. ”Jag har varit med länge i en bra organisation”, säger han till Aktiespararen.

 

Många känner nog igen namnet Mattias Weinhandl. Ljungbysonen gjorde sig ett stort namn som ishockeyspelare. Han var en flitig mål- och poänggörare under flera säsonger i elitserien/SHL, noterades för över 180 matcher i NHL och hann med att vinna tre VM-medaljer iklädd den blågula landslagströjan.

"Har varit med länge i en bra organisationen"

Men vad alla kanske inte vet är att den tidigare stjärnforwarden, som tvingades avsluta karriären efter en hjärnskakning 2013, är väldigt aktie- och ekonomiintresserad och följaktligen medlem i Aktiespararna.

– Jag har varit med länge i en bra organisation i olika omgångar. Aktiespararna har kompetenta och skickliga medarbetare som förser oss småsparare med goda kunskaper. Det är viktigt att få ta del av bra information för att kunna lyckas med sina investeringar, säger han.

Weinhandl, som i dag är 36 år gammal och bosatt i Linköping där han driver en restaurang samt ett skyltföretag, fattade tycke för aktier i tidig ålder.

– Jag var nog runt 19–20 år. Då fick jag en summa försäkringspengar i samband med att jag skadade ögat. Dessa ville jag förvalta. Jag hittade aktier, och kände direkt att det var något för mig. Sedan kom jag igång med mitt sparande. Till viss del tack vare hjälp av rådgivare.

Vilka typer av bolag gillar du att investera i?

– Stora, svenska kvalitetsbolag är ett tema som jag alltid har uppskattat. Inte minst investmentbolag. De flesta av dem har ju haft en fin utveckling på sistone. Jag vill se att det är ägare och ledning av kött och blod som vill det bästa för bolagen. Sedan gillar jag även att investera efter index i viss mån, säger Mattias Weinhandl, och fortsätter:

– Det betyder mycket att få in diversifiering i portföljen. Jag gillar att investera långsiktigt och tycker att det är rätt tänk att använda för att lyckas. Sedan har jag en lite mindre portfölj som jag förvaltar mer aktivt. Mest för att jag tycker att det är roligt.

Går på möten i lokalavdelning

Då och då händer det att Mattias Weinhandl deltar på Aktiespararnas lokalavdelning i Linköpings möten.

– Det är alltid väldigt givande att besöka dem. Jag har haft intresset länge. Det var viktigt för mig att ha något vid sidan av hockeyn även under karriären. Jag försöker att hänga med i det som sker på marknaden och läser väldigt mycket. Anders Haskel (som skriver i Aktiespararen) har en filosofi som jag gillar mycket.

Vad vill du ge för råd till investerare som vill bli framgångsrika på aktiemarknaden?

– Några snabba vägar till framgång finns, vilket jag fick lära mig inom idrotten, absolut inte. Det handlar om att kunna hantera motgångar, tänka smart och inte försöka slå marknaden alldeles för ofta. Visst, det behövs att man läser på och tar del av information från kunniga personer, men det gäller också att göra sin hemläxa och vara strategisk när det handlar om placeringar, säger Mattias Weinhandl, och ger ett sista tips:

– Ränta på ränta-effekten är fantastisk. Den måste en sparare lära sig att utnyttja.

 

FAKTA

Det här är Mattias Weinhandl

Född: 1 juni 1980 i Ljungby.

Meriter som ishockeyspelare (axplock): Tre VM-medaljer med Sverige, över 180 matcher i NHL samt tre SM-silver. Ihågkommen som mål- poängkung i både elitserien/SHL samt ryska KHL.

Klubbar (urval): Modo Hockey, Linköping HC, New York Islanders, Minnesota Wild, SKA St. Petersburg och Dynamo Moskva.

Gör i dag: Driver en restaurang samt ett skyltföretag i Linköping. Har investerat i flera start up-bolag och agerar affärsängel i ett lokalt nätverk som heter LIAF (Linköpings affärsänglar).

Mattias Weinhandl om:

Sin investering i Ericsson: ”Jag gick in i bolaget i samband med IT-haussen runt 2000. Ericsson fick en skyhög värdering. Sedan var jag kvar i fallet och även i samband med nyemissionen. Det var en läxa som jag lärde mig. Ericsson har haft det tufft, men det är ett fint bolag. Ibland är det viktigt att se skillnad på bolag- och aktiekurs."

Synen på H&M: ”Jag gillar verkligen H&M. Det är ett bolag i min smak. De har en ledning som klarar av att ta tuffa, obekväma beslut och tänker långsiktigt. H&M återfinns i min portfölj. Jag har även passat på att köpa på mig mer av aktien när den gått ned.”

Börsens fortsatta utveckling: ”Vi befinner oss i en högkonjunktur som jag tror kommer att fortsätta ett bra tag framöver. Men visst kan det bli skakigt längs med vägen. Nu hotar politisk turbulens och andra orosmoln i världen. Samtidigt går det inte få bättre avkastning någon annanstans än på börsen just nu i och med ränteläget. Det finns inget skäl att vara alltför pessimistisk.”

Vilket lag som vinner SM-guld 2017 (1–1 matcher mellan HV71 och Brynäs): ”Brynäs har varit starkt och lyckats slå både Linköping och Frölunda på vägen till final. De har den rätta mentala förmågan, och om de inte blir för slitna så tror jag att de kan ta hem det. Samtidigt är det oerhört små marginaler. Målvakterna blir väldigt betydelsefulla. Det kan gå hur som helst.”

David Flatbacke-Karlsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.