Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2007-11-08

Välj portföljstrategi efter dina förutsättningar

Sparande i aktier innebär alltid ett risktagande. Men man kan sänka risken genom att använda sig av en genomtänkt portföljstrategi. Att komponera en riskspridd aktieportfölj, anpassad till just dina förutsättningar, är en av aktiesparandets viktigaste grundpelare.

Köp 10 till 15 aktier i 5 till 6 olika branscher. Så står det i den tredje av Aktiespararnas Gyllene regler. Det handlar alltså om att sprida riskerna – en grundbult i alla sparandesammanhang, inte minst när det gäller aktier.

För den som ska spara ihop en slant till en ny spis eller till nästa års semesterresa bör aktier överhuvudtaget inte vara aktuellt i valet av sparform. Med en så kort placeringshorisont är bankkontot den naturliga parkeringsplatsen för pengarna.

Men för den som vill ha en bra tillväxt i sitt sparande över tiden är det aktier, kanske i kombination med fonder, som gäller. I ett långsiktigt perspektiv är aktier den överlägset bästa placeringsformen.

De svenska aktieägarnas innehav består dock skrämmande nog i genomsnitt av färre än tre olika aktieslag. Det är på tok för lite – och hälften av dem har faktiskt bara ett enda aktieslag.

Om detta enda innehav består av ett brett placerande investmentbolag, vars strategi och innehav mest kan liknas vid en Sverigefond, är det naturligtvis inte lika illa som om det rör sig om ett så kallat förhoppningsbolag – kanske ett litet IT- eller bioteknikbolag – vars värdering helt och hållet är gjord utifrån skyhöga förväntningar om världsherravälde på marknaderna och en framtid där intäkterna bara väller in.

Verkligheten är dock betydligt grymmare. Guldet visar sig ofta ha förvandlats till sand när drömmen är över. Förhoppningar om det stora klippet och ett onödigt risktagande går ofta hand i hand.

Portföljtänkande

Det är här portföljtänkandet kommer in i bilden. Låt säga att du har en portfölj med tio olika bolag där varje aktieslag har lika stor vikt, alltså 10 procent vardera. En katastrofal rapport från ett av bolagen får kursen i bolagets aktie att falla med 15 procent på en enda dag. För din del är det dock ingen katastrof, din portfölj minskar ju ”bara” med 1,5 procent i värde – givetvis under förutsättning att de nio övriga inslagen i portföljen har kvar sitt värde intakt.

Hur skapar man då en aktieportfölj värd namnet? Det beror på många faktorer: Hur riskvillig är du, vilket är målet med ditt sparande, vilken placeringshorisont har du, hur mycket tid och intresse kan du ägna åt portföljen – för att nu nämna några av de centrala frågor du bör ställa dig.

Ett grundläggande råd när du komponerar din portfölj är att du bör välja aktier som inte är beroende av samma omvärldsfaktorer. Det bör till exempel inte enbart handla om bolag som är räntekänsliga; inte heller bör hela portföljen vara starkt konjunkturkänslig eller stå och falla med den svenska kronans utveckling i förhållande till exempelvis USA-dollarn.

Ett annat gott råd för den som tänker bygga en väldiversifierad aktieportfölj är att sprida investeringarna över tiden. Då slipper du stå med lång näsa när det står klart att placeringarna gjordes vid en tidpunkt då börsen toppade. Exempel: De som gick in tungt i Ericsson och IT-branschen runt millennieskiftet tillhörde de verkliga förlorarna när börsraset inleddes våren 2000.

På de följande sidorna presenterar vi tankarna bakom tre olika portföljförslag/strategier och redovisar utfallet av de tre portföljförslagen i fjolårets Spara i aktierbilaga. De tre portföljerna har olika utgångspunkter i sin placeringsstrategi. Det handlar om

  • en chans/risk-portfölj
  • en tillväxtportfölj
  • en fegisportfölj.

Vad passar dig bäst? Är du en spelartyp, en placerare som litar på att tillväxten i ekonomin ska ge dina aktier växtkraft, eller är du en placerare som nöjer dig med en avkastning som utklassar obligationsräntan – vilket är fegisportföljens mål.

 

Av: Gunnar Johansson

Ur: Spara i aktier och fonder, 2007

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.