Bli medlem
Bli medlem

Du är här

Björn Wahlroos i högform

  Nordeas ordförande Björn Wahlroos gästade aktiespararna Östermalm/Djurgården tisdagen den 24 januari. Det blev ett intressant möte med ca 280 anmälda deltagare.

  wysiwyg_image

  Temat för kvällen var en uppdaterad omvärldsanalys efter installationen av USA:s nye president. Björn Wahlroos inledde med att säga att finsk media utsett honom till en av tre republikaner i Finland, vilket inte betyder att han är odelat okritisk till Trump.

   

  Några av de slutsatser som kunde dras enligt Wahlroos var

  • Trump har ett bra ekonomiskt program för världsekonomin och aktiemarknaden, men ett fullständigt vansinnigt program för frihandeln
  • Trump är en riskfaktor. När det gäller Trump ökar  osäkerheten i världen. Därför borde man räkna med en riskpremie.
  • Det finns ett Trepolsspel – USA-Ryssland-Kina. Trump vill närma sig Ryssland för att sätta press på Kina.
  • Det stora hotet är den europeiska unionen. Unionen hotas av sig själv, samt har tappat entusiasm och dignitet.
  • EU har börjat blanda sig i den enskilde engelsmannens liv. Därför blir Brexit en realitet. Brexit och EU:s framtid är ett orosmoment för Europa. 
  • Euroområdet har inte varit någon stor framgång för placerare. Stora värdepappersköp ökar penningutbudet, men pressar ned avkastningen på statsobligationer.
  • När de långa räntorna stiger kan de stiga markant, så var försiktiga med att äga långa europeiska statspapper.

  Wahlroos ansåg det vara svårt att ge ett svar på frågan om vad som händer i en post Trump värld, men identifierade riskmoment i form av Brexit, EU:s mentala sönderfall, EU:s sydliga medlemsländer, den kinesiska ledningens icke transparens och priset som Putin har på sitt huvud. Sammanfattningsvis menade Wahlroos att det är mycket större osäkerhet och volatilitet än någonsin.

  På en publikfråga om det finns en bostadsbubbla i Sverige svarade Wahlroos:

  - Jag har svarat på denna fråga i sex års tid. Det är struntprat att det skulle finnas en bostadsbubbla. 

  Det är billigt här, tyckte Wahlroos och jämförde med Helsingfors och London. Stockholm är den stora magneten och då blir det lite dyrare att bo här. Det är 4-5 gånger dyrare i London. Stockholm är Skandinaviens London.

  En fråga om hur de regleringar som införs i EU påverkar svarade han:

  Det har varit en regleringstsunami, som blivit för detaljerad. Resultatet har blivit för mycket finansiell stabilitet och för lite tillväxt.

  På frågan om hur en eventuell finansskatt skulle påverka den finansiella sektorn menade Wahlroos att den baseras på antalet anställda, varför en neddragning av antalet anställda kan bli aktuell, men att det i slutändan är kunden som får betala.

  Tala om vad ni tycker

  Tala om vad ni tycker

  Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.