Bli medlem
Bli medlem

Du är här

Börskväll i Stockholm den 16 maj

  wysiwyg_image

  Välkommen till Aktiespararnas Börskväll!

  Efter drygt två års corona-paus är det nu dags att träffas på Rival igen. Som vanligt har vi flera höjdare i programmet.

  17.25 Inledning av Joacim Olsson, VD på Aktiespararna

  17.30 Spiltan – från 0 till 8 miljarder
  Per H Börjesson, VD för Investment AB Spiltan, om aktieklubben som växt från 40 000 kr till 8 miljarder i förvaltat kapital. Investment AB Spiltan är ett investmentbolag som investerar i noterade och onoterade svenska tillväxtföretag. Spiltan äger idag en portfölj som består av tech, finans, fastigheter och industri. Och varför Warren Buffett är hans förebild.

  17.55 Vad händer med oljepriset?
  Priset på råolja har stigit till sin högsta nivå sedan 2014 efter det ryska anfallet mot Ukraina. Ryssland producerar mer än en tiondel av världens olja. I Europa finns en utbredd oro över att krigshandlingarna i Ukraina påverkar tillgången till energi globalt. Tethys Oil är ett svenskt oljebolag inom området prospektering och produktion med fokus på onshoreområden med kända oljefynd. Kärnområdet är Oman, där bolaget har varit verksamt sedan 2006. VD Magnus Nordin presenterar bolaget.

  18.20 Vad händer med räntan, konjunkturen och börsen?
  Annika Winsth
  , chefekonom på Nordea, och en av Sveriges mest kända bankekonomer, ger oss en aktuell ekonomisk utblick nu när en konjunkturförsvagning och dämpad aktivitet i ekonomin står för dörren. Inflationen i Sverige stiger nu snabbt och börsen har haft en svag inledning på 2022. Var står vi nu och hur bör man agera inför ett år med stigande inflation, oroande ränteläge och en skakig börs?

  18.45 SBB – från nästan noll till fastigheter värda 150 miljarder på sex år
  Samhällsbyggnadsbolaget SBB, är ett av de yngsta fastighetsföretagen i Sverige. Bolaget startades år 2016 av Ilija Batljan med visionen om att bygga det bästa nordiska fastighetsbolaget för bostäder och samhällsfastigheter. Bolaget har haft en formidabel utveckling, inte minst kursmässigt. Men nu står VDn och huvudägaren Ilija Batljan inför ränteuppgång och dämpad ekonomisk tillväxt. Kom och lyssna på en av fastighetssveriges VDar med de allra högsta ambitionerna, med målsättningen att nå ett fastighetsbestånd med ett värde på 300 miljarder år 2026.

  19.10 Är guldåren på fastighetsmarknaden över?
  Räntorna är på väg upp och bomarknaden väntar på en inbromsning. Så vad gör fastighetsbolagen i detta nya klimat med stigande inflation och negativa realräntor? Hör Ilija Batljan och Annika Winsth om vad vi ska vänta oss av fastighetsbolagen.

  19.30 Paus

  19.55 Läkare Utan Gränser på plats i krigets Ukraina
  Läkare Utan Gränser är en oberoende medicinsk hjälporganisation som ger livräddande sjukvård till dem som behöver det mest – oavsett vem, oavsett var, oavsett varför. Organisationen har nästan 50 års erfarenhet av att rädda liv och skydda de mest sårbara i epidemier och andra kriser. Nu är organisationen på plats i krigets Ukraina. Lyssna på ett spännande samtal direkt från Lviv i västra Ukraina med Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin, och en av grundarna till den svenska delen av Läkare utan gränser.

  20.15 Världsledande svensk forskning inom covid-19-behandling
  Covid-19 uppträder globalt i olika varianter med varierande intensitet över tid och kommer att finnas kvar under överskådlig tid. Masker Medtech är ett svenskt bolag vars forskning bygger på en enkel och genial idé om att det kroppsegna proteinet ACE2, som finns på ytan av cellerna i lungan, binder till virusets spikprotein. Genom att tillföra lungorna en hög koncentration av syntetiskt ACE2 genom inhalation, så ”blockeras” spikproteinet och det kan inte längre binda till ACE2 på lungans yta. Lyssna på bolagets forskningschef György Marko-Varga, professor vid Lunds Universitet. Masker Medtech AB är ett icke publikt, ej noterat bolag och du kan därför ännu inte köpa aktier i bolaget.

  20.35 Är Ericsson på G igen?
  VD Börje Ekholm ser ett förändrat och förnyat Ericsson de kommande åren som ska ta bolaget till nya lönsamhetsnivåer. Bolagets starka position i den växande 5G-marknaden är påtaglig. Samtidigt har rapporterna om misstänkta felaktigheter duggat tätt, och kritik har riktats mot såväl ledning som styrelse. Trots all osäkerhet gillar analytikerna Ericsson som brukar kallas för ”Europas billigaste teknikaktie”. Ericssons finanschef Carl Mellander berättar om läget för Ericsson nu och i framtiden.

  Börskvällen genomförs i två akter. Under pausen finns möjlighet att köpa enklare förtäring. Börskvällen hålls på Hotell Rival på Mariatorget 3, i Stockholm. Närmaste T-banestation är Mariatorget. 

  Börskvällen är gratis, men din anmälan är bindande. Det innebär att om du får förhinder, så måste du avanmäla dig via länken till höger.

  Anmäl dig via formuläret uppe till höger. Antalet platser är begränsat. Vill du anmäla fler personer kan du göra det genom att klicka på länken "Lägg till gäst" i formuläret.

  Frågor om Aktiespararnas Börskväll besvaras av: 

  Aktiespararnas kansli
  E-post: abc@aktiespararna.se