Bli medlem
Bli medlem

Du är här

Gruvbesök Epiroc 31 augusti

    Epiroc AB är ett svenskt verkstadsföretag, som utvecklar och tillverkar utrustning för gruv- och infrastrukturindustrierna. Produktion sker huvudsakligen i Sverige, USA, Kanada, Kina och Indien. Bolaget är noterat på NASDAQ OMX Stockholm Large Cap.

    Epirocs provgruva är en testanläggning för bergborr- och gruvmaskiner belägen under Sickla Köpkvarter i Sickla. Gruvan anlades 1938 i urberget under dåvarande Atlas Diesel fabriksområde 20 meter under jord. Gruvan under Sickla växte till att omfatta tre kilometer tunnlar i två plan: 20 respektive 40 meter under jord. Berget i gruvan består av så kallad Stockholmsgranit som är hårdare än vanlig granit och mycket homogen vilket gör det optimalt för tester av borrutrustning. Den övre anläggningen, 20 meter under marken, slutade användas på 1990-talet och gjordes 2012 tillgänglig för allmänheten. På 40-metersnivån utför Epiroc tester av företagets produkter.

    Epiroc AB bildades 2018 när det knoppades av från Atlas Copco och delades ut till Atlas Copcos aktieägare och noterades på Stockholmsbörsen. Epiroc har huvudkontor Sickla och tillverkar utrustning för gruv- och infrastrukturindustrier. Atlas Diesel hade sitt ursprung i en fabrik för tillverkning av dieselmotorer i Sickla, men när tillverkningen av dieselmotorer upphörde 1956 bytte företaget namn till Atlas Copco. Fabriksområdet omvandlades till Sickla köpkvarter.