Bli medlem
Bli medlem

Du är här

Tolka och förstå årsredovisningen

  Så tolkar du siffrorna i årsredovisningen - Resultat- och balansräkning är själva grundbulten i en årsredovisning. Det visar bolagets ekonomiska status och avgörande om du ska sälja eller köpa en aktie.

  wysiwyg_image

  Årsredovisningen är ett viktigt dokument som de börsnoterade bolagen lägger stor kraft på att ta fram för att ge en korrekt bild av hur verksamheten utvecklas både finansiellt men även för att beskriva verksamheten. För investeraren ger årsredovisningen mycket information som kan och bör ligga till grund för ett eventuellt investeringsbeslut. Samtidigt har omfattningen av information i årsredovisningen ökat vilket gör att den många gånger är på 150 - 200 sidor, vilket gör att den blir väldigt svårgenomtränglig.

  Mats Ekberg, sedan många år aktivt på olika nivåer inom Aktiespararna, hjälper till med att beskriva hur årsredovisningen är uppbyggd och vad de olika delarna ger för praktisk information. Därutöver görs en genomgång av de olika nyckeltalen som finns och vad de ger för information för att beskriva den långsiktiga utvecklingen i bolagen.

  Tala om vad ni tycker

  Tala om vad ni tycker

  Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.