Bli medlem
Bli medlem

Du är här

Vårutflykt lördagen 21 april - INSTÄLLT!

  Följ med på en kulturrik vårutflykt med lite extra gott. Vårutflykten tar oss till Aguéli-museet i Sala med en härlig lunch på Måns Ols utvärdshus, guidning av Hälleskogsbrännan och ett besök hos Elsa Anderssons konditori i Norberg.

  Vi åker gemensamt med buss från Västerås Resecentrum vid Centralstationen (med extrastopp utanför Arosvallen) till Sala, där vi börjar med guidad visning av det omtalade Aguéli-museet.

  wysiwyg_image

  Ivan Aguéli var en svensk målare, religionsfilosof och orientalist född i Sala år 1869 och blev med sitt nydanande måleri en av den svenska konstens förgrundsgestalter. Under sin tid i Paris blev han bekant med flertalet berömda målare så som Cézanne, Gaugain och van Gogh och spenderade även mycket tid på resande fot mellan Frankrike, Spanien och Egypten.

  Vi får en privat guidad visning av museet och dess konstskatt, som omfattar den största samlingen av Aguélis verk, men även en hel del verk av berömda konstnärer så som Prins Eugen, Edvard Munch och Carl Milles.

  Efter besöket i Aguéli-museet åker vi vidare till Måls Ols utvärdshus för en välsmakande lunch med utsikt över spegelblanka Långforsen.

  wysiwyg_image

  Efter lunch fortsätter vår utflykt vidare genom Västerfärnebos vackra natur till Svartådalen, som är en av Europas rikaste naturmiljöer och ingår i UNESCO´s Biosfärprogram.

  I 2014 eldhärjades Svartådalen i en av Sveriges största skogsbränder. Under 2015 bildades det 2 nya naturreservat: 'Hällskogsbrännan' och 'Ekopark Öjesjönsbrännan' som tillsammans omfattar totalt cirka 9000 ha. Efter den omfattande skogsbranden uppstod en speciell miljö där ett stort antal mycket ovanliga och hotade arter trivs.

  wysiwyg_image

  På vår utflykt kommer vi att få en guidad busstur genom Hälleskogsbrännans naturreservat där vi får lära oss allt om detta fantastiska område. Bussen kommer att stanna till under turen så vi rekommenderar att man tar med sig ordentliga skor och kläder anpassade efter väderlek.

  När vi har fått avnjuta konst och kultur samt besökt naturreservatet och lärt oss om denna speciella miljö så är det dags för att skämma bort oss lite grann hos Elsa Andersson i Norberg.

  wysiwyg_image

  Elsa Anderson föddes den 2 augusti 1884 på en lantgård i Gubbetorp och flyttade efter avklarad konditorexamen till Norberg där hon år 1919 öppnade sitt eget konditori mitt i centrala Norberg. Elsa Andersons Konditori har tilldelats diplom från Gastronomiska Akademin, med motiveringen: ”För vidmakthållande med stor charm av svensk konditoritradition.” Diplomet utdelades av Akademins Jan-Öjvind Swahn den 7 februari 1998.

  wysiwyg_image

  Alla bakverk kommer från eget bageri och några recept från Elsas tid användes fortfarande. Tangotårtan är ett av dem. Att hon döpte tårtan till ”Tangotårta” berodde kanske på att dansen Tango blev populär i vårt land på 1920-talet. Vi ska hos Elsa Andersson få avnjuta denna speciella bakelse med té eller kaffe innan hemfärd till Västerås.

  Ankomst till Västerås Resecentrum är ca. kl.18.

  Vår resrutt:

  wysiwyg_image

  Samling Västerås Resecentrum lördagen 21 april kl.09:15.

  09:15 – 09:30 Samling Västerås Resecentrum
  09:30 – 10:30 Resa till Sala och Aguéli-museet (upphämtning ev påstigande vid Arosvallen ca. 09:35)
  10:30 – 11:30 Guidad visning av Aguéli-museet och dess samlingar
  11:30 – 11:45 Resa till Måns Ols Utvärdshus
  11:45 – 12:30 Lunch
  12:30 – 13:00 Resa till Västefärnebo och Hällskogsbrännan
  13:00 – 15:00 Guidad busstur genom Hällskogsbrännan med kortare stopp
  15:00 – 15:30 Resa till Norberg och Elsa Anderssons konditori
  15:30 – 16:30 Kaffe/Té och bakelse hos Elsa Andersson
  16:30 – 18:00 Hemfärd till Västerås (preliminär ankomsttid)

  Avgift för resan är 600kr för alla. Lunch, rundvandringar, inträden och eftermiddagsfika ingår. Begränsat antal platser. Vi ber er att meddela eventuella allergier i samband med anmälan.

  Medlemsnummer skall anges vid anmälan (medlemsnumret står på medlemskortet som skickas ut årligen med inbetalningskortet).

  Pga problem med kontanthantering så betalas avgiften för utflykten till plusgirokonto 574305-9. Märk betalningen med Västerås 319 + fullständigt namn + telefonnummer så att vi kan känna igen er inbetalning (plusgirokontot delas med flera lokalföreningar). Betalningen ska vara oss till handa senast fredagen den 13 april.

  Anmälan är bindande. Vi debiterar en avgift på 150kr till de som inte avbokat sig och inte dyker upp.

  Avresa från Resecentrum vid centralstationen med ett extra stopp utanför Arosvallen.

  Tala om vad ni tycker

  Tala om vad ni tycker

  Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.