Bli medlem
Bli medlem

Du är här

Alaska, Vancouver och kryssning längs den enormt vackra västkusten

wysiwyg_image

Har du drömt om att uppleva den fantastiska naturen i Alaska? Nu har du chansen att göra det tillsammans med andra aktieintresserade personer. I september gör nämligen Aktiespararna en spektakulär resa som börjar i Anchorage och slutar i Vancouver. Mängder med spännande utflykter står på programmet, liksom en veckolång kryssning med enastående vyer och god mat. Välkommen att följa med!

 

Dag 1

Flyg från Arlanda eller Kastrup på eftermiddagen via Reykjavik till Anchorage. Vi flyger med Icelandair och landar på eftermiddagen lokal tid. Sedan åker vi buss till vårt hotell Embassy Suites by Hilton och checkar in.

 

Dag 2

Efter en god frukost åker vi på en stadsrundtur i Anchorage. Vi börjar med Earthquake Park, som visar oss hur staden påverkades av jordbävningen 1964, som var världens andra kraftigaste som uppmätts. Vi får även se stadskärnan med museet som lär oss mer om Alaskas historia, kultur och konst. I Anchorage bor nästan hälften av Alaskas invånare, vilket är ungefär lika många invånare som i Malmö, och det är lätt att navigera i staden. Eftermiddagen är ledig för egna aktiviteter och på kvällen är det välkomstmiddag.

 

Dag 3

Ledig dag i Anchorage. En tur till björnarnas kungadöme rekommenderas eller en flygtur över Denali National Park.

wysiwyg_image

Dag 4

Vi startar dagen med ett intressant företagsbeök. Vi åker sedan genom det fantastiska landskapet och skogsområdet till Alaska Wildlife Conservation Centre, där man genom utbildning och vård stärker regionens djurliv. Här får vi se flera av de typiska djuren såsom bison, örnar, björnar och älgar. Vi forsätter sedan till Exit Glacier där vi stannar till och gör en cirka 15 minuters vandring fram till gaciären som vi kommer riktigt nära. Färden går vidare till hamnbyn Seward, där bara några tusen människor bor året runt. Samhället ligger vackert längst ute på en halvö som sträcker sig ut i Alaskabukten. Vi checkar in på Seward Windsong Lodge, som blir vårt hem i två nätter.

wysiwyg_image

Dag 5

På förmiddagen får vi känna kraften, spänningen och energien från de fantastiska slädhundarna när vi åker hundspann. Vår lokalguide berättar hur hundarna är utbildade och vi får höra spännande historier från spåret. Tillbaka på gården får vi se hundarna träna. Vi besöker Alaska Sealife Centre, där de fokuserar på att ta hand om det marina livet.

 

Dag 6

Förmiddagen är ledig för egna aktivteter. Tidig eftermiddag är det dags att åka till hamnen för att stiga ombord på kryssningsfartyget Norwegian Jewel.

wysiwyg_image

Dag 7

Den första kryssningsdagen tillbringas till havs och landskapet domineras av vattenfall och glittrande vikar. Vi kryssar förbi Hubbardglaciären, som är hela tio kilometer bred och Alaskas längsta isfront. Det tar ungefär 400 år för isen att färdas över glaciären, vilket betyder att de kalvande isbergen som dundrar ner i vattnet stora som tiovåningshus, skapades runt den tid då Gustav II Adolf stupade i Lützen.

 

Dag 8

Vi ankrar i Icy Strait Point och byter till en mindre båt som tar oss till Point Adolphus, en av Alaskas främsta platser för att skåda knölval. Under färden håller vi utkik efter späckhuggare, sjölejon, säl, tumlare och naturligtvis den magnifika knölvalen. Längs stranden spanar vi efter örnar i de vintergröna trädplattorna.

wysiwyg_image

Dag 9

Vår nästa landstigning görs i Juneau, Alaskas huvudstad sedan år 1906. Staden ligger på ungefär samma breddgrader som Norrköping. Hit kan man inte komma landvägen utan endast med flyg eller båt då Juneau är omringat av berg och glaciärer. Det är en diskret stad med endast 30 000 invånare. År 1880 hittade lycksökaren Joseph Juneau guld här, vilket skapade en anstormning och snart hade ett samhälle bildats mellan de höga bergen och Gastinau-kanalen. I Juneau kan man promenera runt och njuta av stadens utbud av museer, restauranger och affärer. På Red Dog Saloon kan man smaka på lokal bryggd öl. På eftermiddag kryssar vi förbi Sawyer Glacier.

wysiwyg_image

Dag 10

Till Skagway kom guldgrävare med ångbåt för att söka lyckan under slutet av 1800-talet, då guldådrorna i Klondike-området upptäckts. Tusentals lycksökare samlades för att härifrån göra den strapatsrika färden över bergen till guldfälten i Klondike. Här åker vi på en utflykt med den smalspåriga historiska järnvägen, och lär oss mer om regionens historiska utveckling samtidigt som vi njuter av det spektakulära landskapet. Här får vi även lära oss den ädla konsten i att vaska guld.

wysiwyg_image

Dag 11

Vi kommer till Ketchikan, den pittoreska kuststaden med smeknamnet ”Laxfiskets huvudstad”. Ursprunget är ett fiskeläger och omständigheterna är fortfarande gynnsamma för fiske. Spåren och influenser från ursprungsbefolkningen, indianstammarna Tlingit, Haida och Tsimshian, är starka. Som exempel har Ketchikan världens största samling av totempålar. En totem är en skepnad från naturen vald som skyddsande åt en person, en familj eller en stam. Snidade avbildningar i trä, ofta ceder, staplades på varandra och skapade de avlånga skulpturer vi kallar totempålar. På en bekväm expeditionsbåt kryssar vi ut för att spana efter örnar, örnnästen, sälar och annat marint liv.

wysiwyg_image

Dag 12

Hela dagen tillbringas till havs då vi kryssar längs kuststräckan som går under namnet Inside Passage Alaska. För miljontals år sedan skapades denna passage, som är en av världens mest omtalade kryssningsrutter, av södergående isblock. Storslagna scenerier bjuds oss och det kan vara svårt att slita blicken från allt det vackra. Men utsikten kan beundras samtidigt som exempelvis ett parti shuffelboard på promenaddäck. Om vädret tillåter är ett dopp i poolen och en god bok från biblioteket på soldäck en härlig stund medan vi kryssar fram längs glaciärer, fjordar och snötäckta bergstoppar.

wysiwyg_image

Dag 13

Vi ankrar i Vancouver på morgonen och åker på en stadsrundtur i den mellan hav och berg vackert belägna staden. Vi passerar den gröna oasen Stanley Park belägen på en halvö, och fortsätter till stadsdelarna Chinatown och Gastown, vars sågverk blev ursprung till stadens födelse. Vancouver vann 2013 den prestigefulla tävlingen som världens främsta miljöhuvudstad genom sin klimatsmarta stadsplanering. Vi besöker ett intressant börsnoterat företag och checkar in på Georgian Court Hotel.

Dag 14

Ledig dag för egna aktiviteter i staden. Vi erbjuder en utflykt till Vancouver Island med Victoria eller till OS-byn Whistler. Du kan också ägna dagen åt stadens parker, muséer eller akvarium. 

 

Dag 15

På eftermiddagen lyfter planet som tar oss hem till Skandinavien igen. För den som vill finns möjlighet att förlänga resan med några dagar i Vancouver. 

 

Dag 16

Vid lunchtid landar vi i Skandinavien igen med många fina minnen i bagaget.

wysiwyg_image

Fartyget

Norwegian Jewel är ett stort, modernt och 295 meter långt fartyg som har plats för drygt 2.800 passagerare. Bland de 15 däcken ombord hittar du bland annat tio restauranger med utsökt mat från olika internationella kök, pooler, gym och spa. Det finns också ett gediget underhållningsutbud och ett flertal barer.

wysiwyg_image

Boende ombord på fartyget

Kryssningen innehåller sju nätter ombord på Norwegian Jewel och boende i insides-, utsides- eller balkonghytt. Insideshytterna är cirka 13 kvadratmeter och saknar fönster. Utsideshytterna är cirka 15 kvadratmeter och har ett litet fönster. Balkonghytterna är cirka 19 kvadratmeter och har en privat balkong. Hytterna är utrustade med tv, telefon, badrum med dusch, safe, sminkbord med hårtork och garderob.

 

Om du bokar din resa före den 19 maj blir du automatiskt uppgraderad från insideshytt till utsideshytt.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.