Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2016-11-25

Stigande substansrabatt i Investor

Rabatten mot substansvärdet i investmentbolaget Investor har återigen ökat de senaste veckorna. Det framgår av en analys från Ålandsbanken.

Utvecklingen för substansvärdet i Investor drivs primärt av utvecklingen av investmentbolagets enskilda portföljinnehav. En del av innehaven är noterade bolag som exempelvis banken SEB eller industriföretagen Atlas Copco och ABB. Investor äger därutöver ett antal onoterade bolag som exempelvis Mölnlycke.

Efter kvartalsrapporterna för det tredje kvartalet har ett flertal av Investors kärninnehav stigit, däribland Atlas Copco, SEB och ABB. Samtidigt har inte Investor-aktien stigit fullt lika mycket, vilket inneburit att substansrabatten nu uppgår till dryga 29 procent jämfört med 26 procent för ett antal veckor sedan, poängterar analyshuset.

Ålandsbanken lyfter även fram att Mölnlycke är Investors största innehav och att denna typ av stabila icke cykliska bolag har varit förlorare efter Trumps seger i det amerikanska presidentvalet. Innehavet i Mölnlycke är sannolikt huvudskälet till att rabatten stigit på sistone.

I den positiva vågskålen finns Investors mer cykliskt orienterade innehav. Atlas Copco bedöms dra nytta av infrastruktursatsningarna som planeras i USA samtidigt som banken SEBs aktie fått medvind av den ökade riskaptiten.

Investor äger även aktier i Ericsson som haft ett utmanande år på börsen än så länge. Ålandsbanken skriver dock att Ericsson är en vinnare på den starka amerikanska dollarn. Innehavet utgör dock bara 2,5 procent av totala portföljvärdet.

Ålandsbanken har en köp-rekommendation på Investor-aktien.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.