Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2015-02-20

Köpvärd aktie trots premie

Melker Schörlings portfölj av välskötta tillväxtföretag lockar till köp i år igen trots stark prestation 2014. Bättre utveckling än index motiverar premie.

Detta framgår ur en analys i Aktiespararen nr 1 2015.

 

På vårkanten 2006 såg Melker Schörling över sin deklaration. Aktierna i det privata bolaget var värda runt 10 miljarder kronor. Förmögenhetsskatt utgick.

Regelverket var orättvist eftersom flera miljardärer helt lagligt slapp skatten medan andra bestraffades. Med ett Alexanderhugg löstes knuten – Melker Schörling AB (MSAB) skulle bli publikt och listas på First North där ingen förmögenhetsskatt utgick.

En riktad emission till bland annat Stefan Persson och Carl Henric Svanberg inbringade 1 miljard kronor och båda tog plats i styrelsen. Inför valet i september 2006 erbjöds allmänheten att teckna 0,7 miljarder kronor till kursen 93 kronor vilket motsvarade substansvärdet per aktie. Ägarbilden är densamma i dag som då med Schörling på 85 procent, Persson på 5 procent och Svanberg knappt 2 procent.

För att lyckas sälja investment­bolagsaktier utan gängse rabatt på runt 20 procent krävdes något mer än befrielse från förmögenhetsskatt. Den eleganta moroten var, och är, att bolaget garanterar att årligen återköpa aktier till fulla substansen. Aktien handlas därför med en smärre premie ovanpå substansvärdet.

Med förmögenhetsskatten ur världen flyttade MSAB till börsens finrum. Där spelar bolaget med sitt börsvärde på 45 miljarder kronor i samma division som Industrivärden, Kinnevik, Latour och Lundbergs. Investor är fyra gånger så stort och Ratos är en tredjedel så stort.

Ungefär fyra gånger pengarna på åtta år är ett fantastiskt facit. Därtill kommer årligen cirka 1 procent i direktavkastning. Att den inte är högre beror på att portföljbolagen ger relativt låg utdelning som MSAB till hälften vidareutdelar.

I höstas fick aktieägarna favören att teckna filterbolaget Absolent till kursen 62 kronor. Aktien steg direkt med en tia, fördubblades strax, stod i 148 kronor vid årsskiftet och har fortsatt uppåt i år. Den som tecknade 100 aktier har gjort en hacka.

MSAB:s egen utveckling har dock inte gått som på räls. Bolaget var ett kompanjonskap för företagsbyggare. Det viktiga var vad som åstadkoms på bolagsnivån, konkurrenskraften, snarare än börsens prissättning av dessa prestationer. Målet är att överträffa börsgenomsnittet.

Under sitt första börsår följde MSAB index och aktien stod i 116 kronor vid utgången av 2007. Ett år senare handlades den till 51 kronor. Då skulle man ha köpt. Man skulle också ha köpt i höstas när aktien på två veckor tappade 15 procent för att lika fort stiga igen och avsluta året med ett nytt uppåtryck. Frågan nu är om aktien är köpvärd i ett mer långsiktigt perspektiv?

 

Substansvärdet uppdateras dagligen. Det är lika lättberäknat som vilken aktieportfölj som helst. Beräkningen ger nu 367 kronor och aktuell aktiekurs ligger 3 procent högre. Premien är normal. Avgörande blir synen på innehaven.

Att MSAB hade en stark portfölj ifjol är i efterhand uppenbart. Med undantag för AAK (Aahus Karlshamn) steg aktierna väsentligt mer än börsen som helhet. Här finns vinnarna Hexpol, Loomis och Securitas samt högpresterarna Assa Abloy och Hexagon. Schörling är styrelseordförande i AAK, Hexagon, Hexpol och Securitas. Vid sin sida i AAK har han dottern Märta och i Securitas dottern Sofia som båda också sitter i MSAB:s styrelse. Att MSAB är ett familjeföretag framgår redan av namnet och att börsnoteringen syftar till att planera för ett generationsskifte har klart uttalats.

Portföljsammansättningen är i huvudsak densamma som 2006. Då som nu svarade Hexagon för halva värdet medan Securitas, Assa Abloy och AAK var jämnstora och tillsammans stod för 48 procent. Loomis är en avknoppning från Securitas och börsraketen Hexpol lyftes ur Hexagon. Avknoppningarna Securitas Systems och Direct har sålts.

Hexagon är ett tillväxtföretag av Guds nåde. Omsättningen har nära nog fördubblats sedan 2010 och målet för 2016 är att plussa på 1 miljard euro ytterligare och nå 3,5 miljarder euro 2016. Vinsten per aktie har ökat snabbare än omsättningen. Rörelsemarginalen överstiger 20 procent och målet är 25 procent 2016. Kassaflödena är urstarka vilket bäddar för förvärv som tar bolaget i mål. P/E-tal på 22 räknat på fjolårets vinst och 19 räknat på prognosen för 2015 är inte nödvändigtvis dyrt, givet tillväxten. Håller prognoserna kan aktien stiga 10–20 procent i år.

Förvaltningskostnaderna är försumbara: mindre än 0,05 procent av tillgångarna. Utdelningen i våras blev 2,25 kronor. För 2014 blir den minst 2,60 kronor motsvarande 51 procent av mottagna utdelningar. Portföljbolagen håller hög kvalitet med sunda balansräkningar, god organisk tillväxt trots att världsekonomin sviktar och höga marginaler. I en lågräntemiljö som dagens är detta ovanligt och givetvis värdefullt vilket avspeglas i ett genomsnittligt P/E-tal över 20 för innehaven. I en bestående lågräntemiljö finns inte skäl att sänka den värderingen, och aktierna stiger då med vinsttillväxten på cirka 10 procent i år. Ett plus är att portföljbolagen har beprövade förvärvsstrategier som troligen ger ytterligare värdetillväxt framöver.

Konjunkturkänsligheten i portföljen är låg. Mot systemkriser av den typ som slog till 2008 är det skyddet inte fullgott. Här finns också personrisker som att Hexagons uppskattade VD Ola Rollén skulle avgå. I grunden är aktiebedömningar relativa i jämförelse med räntor och andra aktier. För MSAB väger det över mot köp, också i det lite längre perspektivet. 

 

Författare Aktiespararen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.