Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2013-12-23

Full effektivitet högsta prioritet för Volvo

SEB Equity Research tror att volvos vinster 2013 har hämmats av högre kostnader än förväntat för modelljusteringen och andra förändringar som bolaget genomför, för att uppnå besparingspotentialen som programmet besitter.

Det skriver SEB i en dagsfärsk analys på Volvo.

Allteftersom att 2014 fortlöper bör det mesta från bolagets ineffektivitet ha försvunnit, samtidigt som vinsterna från besparingsprogrammet bör ta fart på allvar, vilket kan leda till en påtaglig vinstförbättring i inledningen av det andra kvartalet, skriver banken. SEB räknar med att investerare snart börjar förstå vilken nytta som finns i den här utvecklingen: därför upprepas köp och en riktkurs på 100 kronor. 

Banken estimerar att Volvos 12 månades rullande rörelseresultat blir cirka 7 miljarder kronor lägre än vad det skulle ha varit om Volvo presterade i linje med sina konkurrenter under de senaste två åren. SEB är övertygade om att majoriteten av denna underprestation beror på höga kostnader inom modellförändringen och programmet för full potential. Eftersom att dessa kostnader är tillfälliga räknar banken med att Volvo går från underpresterande till överpresterande gentemot konkurrenterna i termer om vinst under 2014. 

”Vi räknar med att de kommande kvartalen blir relativt volatila, då den europeiska marknadsomsättningen och -produktionen påverkats av de nya Euro6-regleringarna, vilket leder till högre omsättning och produktion i fjärde kvartalet, följt av en mindre nedgång i första kvartalet och normalisering som inleds i andra kvartalet. Därför blir det svårt att uppskatta Volvos underliggande vinstpotential i Q2, vilket kan signalera fortsatt hög aktievolatilitet under de kommande kvartalen.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.