Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-03-03

Därför bör Volvo få fortsatt förtroende

Orderingången går i rätt riktning. Bolagets generella utveckling tycks göra likadant. Volvo är väl värd att behålla i portföljen.

Det skriver SEB.

Orderingången för tunga lastvagnar, i Nordamerika där den största andelen återfinns i USA, stannade på 23 200 i februari. Den var betydligt högre än storbankens prognos, som dock var av ett försiktigare slag, och 28 procent starkare än vad den var vid samma period 2016. Totalt sett var februaris lastvagnssiffra den bästa på de 14 senaste månaderna. För tredje månaden i rad innehöll siffran en klar förbättring jämfört med året innan.

Statistiken indikerar att 278 000 lastvagnar kommer att noteras på helårsmarknadsbasis 2017. Det innebär en rejäl uppsida jämfört med både SEB:s och Volvo Nordamerikaprognoser för året. Siffrorna per månad är volatila, men även om en försiktig hållning, vilken banken tar, och en svagare junitrend räknas in så kommer uppsidan att landa på 20 procent. En utveckling som lär innebära en uppsida i koncernens vinstprognos på mellan 7–9 procent.

God bild av efterfrågan

Aktien handlas, enligt SEB, i linje med den historiska femårsvärderingen på skuldjusterad rörelsenivå (EV/EBIT) ett år framåt. Svenska industrisektorn värderas med historiskt premium värt runt 15 procent i övrigt.  En potentiell värderingsexpansion kan vara att vänta. Förutsatt att det fortsätter att gå bra för Volvo i Nordamerika och Europa.

SEB har, via diskussioner med flera aktörer inom industrin, fått en tydlig bild av att efterfrågan på marknaden är god. Inte minst i Spanien, Tyskland, Frankrike och Polen. De fyra marknaderna bör kunna utvecklas sidledes eller positivt framöver. Storbritannien lär dock avvika en aning. I Europa är genomsnittsåldern på lastvagnar hög, runt 5,2 år, att jämföra med nivåerna omkring 4,7 år 2004–2009.

Här finns potentialen

Spanien och Italien är marknaderna som har äldst lastvagnar i snitt i Europa. Där är genomsnittsåldern på fordonen cirka sex år. Här finns även den största potentialen för återhämtning, enligt SEB, som ser med tillförsikt på framtiden för både den europeiska- och nordamerikanska marknaden.

Aktien rankas som behåll, av storbanken.

Författare Aktiespararen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.