Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-01-24

Därför värderas bolaget högt

Hög tillväxt och lönsamhet motiverar hög värdering i medicinteknikbolaget.

Vitrolife är en världsledande leverantör av medicintekniska produkter för fertilitetsbehandling. Tillväxten drivs främst av globala trender med högre genomsnittsålder för förstföderskor och växande medelklass.

Sedan 2011 har Vitrolife visat en mycket stark försäljningstillväxt som i genomsnitt uppgått till 19 procent per år. Dessutom har lönsamheten varit god (EBITDA-marginal 35 procent), vilket inneburit att rörelseresultatet (EBITDA) ökat med ca 40 procent per år under 2011-2016. Dessa höga siffror har dock inte gått marknaden obemärkt förbi och aktien handlas till höga multiplar. Under den senaste femårsperioden har aktien värderats till i snitt P/E 34x.

En svag Q3-rapport gentemot förväntningarna förklarar senaste tidens svaga kursutveckling. Men Ålandsbanken anser detta obefogat och pekar på tuffa jämförelsetal som förklaring till besvikelsen och tycker därför att det ger ett bra köptillfälle.

Under 2017 väntar sig Ålandsbanken att omsättningen ökar med 16 procent på årsbasis och att EBITDA ökar med 23 procent, vilket belyser det faktum att Vitrolife är ett tillväxtbolag.

Banken anser att den höga värderingen aktien alltjämt innehar går att motivera mot bakgrund av bolagets möjligheter att fortsätta ta marknadsandelar under lång tid på en marknad med strukturell tillväxt. Rekommendationen blir köp.

Källa: Ålandsbanken

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.