Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2016-10-14

För tidigt att fynda i Ericsson

Ericssons kraftfulla vinstvarning tog många på sängen den gångna veckan. Trots kursfallet på närmare 20 procent är det för tidigt att fynda i Ericsson-aktien. Det framgår av en analys från banken SEB.

Att Ericsson befinner sig i ett utmanande marknadsklimat har varit känt sedan en tid tillbaka. Men såväl företagsledningen som analytikerkåren blev i veckan överraskade över hur snabbt efterfrågan och marknaden för Ericssons produkter- och tjänster sjönk under det tredje kvartalet. Särskilt utmanande var marknaderna i utvecklingsekonomier och i Europa.

En stor del av problemen lär kvarstå en tid framöver. SEB tolkar situationen och problemens karaktär som bestående snarare än av övergående karaktär. Att räkna med en snabb vändning är därför mindre troligt. Mot den bakgrunden har prognossänkningarna efter vinstvarningen varit stora. Prognosen för vinsten per aktie för nästa år, 2017, har exempelvis sänkts med hela 26 procent. Året därefter, 2018, har dessutom fått se estimaten för vinst per aktie hyvlas med 20 procent.

I den positiva vågskålen finns emellertid Ericssons starka balansräkning. Enligt bankens förväntningar kommer bolagets nettokassa uppgå till omkring 9 miljarder kronor vid årsskiftet. Trots att utdelningskapacitet finns, räknar banken med utdelningssänkning framöver. För innevarande år bedöms utdelningen landa på 1,5 kr per aktie och 2 kr för nästa år. Det är en stor utdelningssänkning i förhållande till fjolårets nivå om 3,70 kr per aktie poängterar SEB.  

Anledningen till vinstvarningen var främst relaterad till nätverksdivisionen. Där är krisen som värst och Ericsson förväntas generera förluster på rörelsenivå inom segmentet. Innan vinstvarningen hade SEB räknat med ett överskott på 1,6 miljarder från affärsområdet. Konsensus på marknaden räknade samtidigt med en vinst på 2,1 miljarder. Att det nu ser ut att bli negativa siffror är således överraskande. Banken poängterar dock att krisen finns i hela Ericsson, även om nätverksdivisionen är värst drabbad.

Trots nedgången rekommenderar SEB att avvakta med att köpa aktien. Som lägst värderades varje försäljningskrona till 0,6 gånger under finanskrisen. I dagsläget värderas Ericsson till omkring 0,7 gånger för försäljningen. Ännu längre bak, år 2002, var värderingen av varje försäljningskrona så låg som 0,4 gånger.  Det finns med andra ord en viss fallhöjd kvar.

Avslutningsvis bedömer banken att aktiekursen inte lär bottna förens bruttomarginalen stabiliseras. Den starka balansräkningen är en positiv aspekt, men risker finns fortfarande på nedsidan.   

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.