Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2016-04-13

"Omotiverad kursuppgång i Fingerprint"

Den senaste tidens kursuppgång i Fingerprint Cards ligger bakom Carnegies nedgradering av aktien till sälj (behåll). Riktkursen på 450 kronor kvarstår.

Det framgår av en analys daterad på onsdagen.

"Vi anser att aktien är fullvärderad på 450 kronor", skriver Carnegie och påpekar att det återspeglar en värdering om 12 gånger den förväntade toppen i utvecklingen för vinsten per aktie som beräknas inträffa under 2018.

Om nya vertikaler utvecklas långsammare än väntat, eller om konkurrensen vinner mark snabbare, ser Carnegie en nedsida till omkring 300 kronor i aktiekursen.

"I ett mer positivt scenario, med en snabbare marknadstillväxt och en design-win hos Samsung, ser vi en kurspotential på 600 kronor", skriver Carnegie.

Carnegie räknar med att FPC kan behålla sin ledande marknadsposition, men i takt med att marknaden mognar och konkurrenter vinner mark blir en nedgång i rörelsemarginalerna oundviklig, enligt banken.

Investmentbanken tror inte att nya vertikaler, såsom segmentet för smarta kort, kommer att kunna kompensera för ökad konkurrens inom segmentet för konsumentelektronik.

Därför räknar Carnegie med att Fingerprint Cards vinst per aktie toppar på 37 kronor under 2018. Resultatet väntas sedan falla 15-20 procent från toppen 2018 till 2020, menar Carnegie som tror på en långsiktig rörelsemarginal på 20-25 procent jämfört med väntade 37 procent 2016.

Vidare uppger Carnegie att siffrorna för Fingerprint Cards första kvartal borde bli starka, med intäkter på 1.555 miljoner kronor och ett ebit-resultat på 590 miljoner kronor. Carnegie räknar med att en högre andel större sensorer, som bär en lägre bruttomarginal, bidrar till att FPC:s bruttomarginal första kvartalet går ned något till 45,2 procent, jämfört med 46,5 procent under fjärde kvartalet.

Fingerprint Cards-aktien hade vid 9.40-tiden på onsdagen gått ned 4,4 procent till 518 kronor.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.