Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2016-04-15

SHB: Attraktiv värdering i Fingerprint

Handelsbanken räknar med att Fingerprint Cards kommer att kunna generera betydande kassaflöden framöver. Det möjliggör kompletterande förvärv eller utdelningar eller både och.

"Vi finner värderingen attraktiv, på 14 gånger väntat resultat 2016 och tror att skördetiden är långt ifrån över", skriver SHB i en analys som släpptes på fredagen.

SHB är den första av de fyra svenska storbankerna som tar upp bevakningen av Fingerprint Cards. Rekommendationen för FPC-aktien är öka och riktkursen är satt till 600 kronor, något Direkt har rapporterat tidigare på morgonen.

Fingerprint Cards teknologiförsprång, förankring i ekosystemet och försäljningen i nya branschvertikaler kommer att dämpa oron för standardisering av tekniken, menar SHB.

"Förbättrad bolagsstyrning och en stark styrelse/ledning borde addera ytterligare till investerarnas förtroende", skriver banken.

Handelsbanken tror att det finns en omfattande tillväxt bortom 2016. Även med en nedgång i FPC:s marknadsandel räknar banken med en intäktstillväxt under år framöver, enligt analysen.

Fingerprint har över 95 procent av marknaden utanför Apple och Samsung och trots att SHB räknar med att marknadsandelen kommer att minska, tror banken att FPC:s intäkter 2017 kommer att närma sig 9 miljarder kronor.

"Bortom nästa år, räknar vi med att tillväxten får hjälp av användandet av fingeravtryckssensorer i smarta kort och andra applikationer", skriver banken.

SHB räknar med att fingersensorvolymerna, exklusive Apple och Samsung, ökar från omkring 141 miljoner under 2015 till 1.079 miljoner 2020. Trots att banken räknar med att snittpriserna per sensor kommer att sjunka, spår banken att värdet av den adresserbara marknaden kommer att närmare femfaldigas från runt 420 miljoner dollar i år till 2 miljarder dollar 2020.

"Vi tror att FPC kommer att fortsätta att vara den dominerande aktören inom sin adresserbara marknad, men räknar med att bolagets marknadsandel sjunker från närmare 100 procent till 50 procent, vilket ger en andel av den totala marknaden på omkring 30 procent 2020", skriver SHB.