Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2016-09-20

Storbank ser uppsida i Fingerprint Cards

Fingeravtrycksbolaget Fingerprint Cards har haft en mycket positiv börsresa bakom sig. Bolaget har lyckats nå en stark ställning på fingeravtrycksmarknaden. Resan är inte över. Aktien är köpvärd enligt SEB.

Fingerprint Cards har utan tvivel varit en av de hetaste aktierna på Stockholmsbörsen under de senaste åren. Aktien har rusat 1400 procent sedan inledning av 2015 och hela 9340 procent under de senaste fem åren. Börsvärdet är nu över 33 miljarder kronor. Men banken SEB bedömer att det finns mer att hämta i aktien.

Banken lyfter fram att Fingerprint lyckats med något som få andra svenska IT-företag klarat – nämligen att bli global marknadsledare i en bransch som sett en explosiv utveckling. Samtidigt har Fingerprint lyckats undgå att bli uppköpta av stora internationella företag, vilket är ett öde som många lovande teknologibolag annars möter.

Bolagets teknologiska överläge, suveräna produkt och starka balansräkning talar för en fortsatt positiv utveckling framöver. Samtidigt finns stora möjligheter inom den så kallade ”smarta” betalkortmarknaden som väntas ta fart 2018, vilket ger bolaget chansen att öka intäkter och resultat.

Konkurrensbilden bedöms emellertid att hårdna. Fingerprint har idag ungefär 10-12 konkurrenter av varierande kvalitet. Goodix, ett privatägt kinesiskt företag, lyfts fram som den tuffaste konkurrenten. Men än så länge har Fingerprint ett teknologiskt överläge.  

För innevarande år räknar banken med en omsättning på 7,8 miljarder kronor. Värderingen är samtidigt attraktiv på en skuldjusterad basis med ett EV/EBIT på bankens prognoser om 8,4 gånger. Det är cirka 20 procent lägre än medianen för 14 internationella aktörer inom fingeravtryck och liknande sektorer.

Författare Redaktionen