Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2016-06-20

Förväntningarna stiger på Hanza

Detta är en betald analys på uppdrag av HANZA Holding utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.

Hanza vände från förlust till vinst med senaste rapporten. Det ger oss anledning att skruva upp våra vinstprognoser och höja rekommendationen till öka i aktien.

Hanza är en tillverkningspartner som grundades i augusti 2008. Bolagets ambition är att vara en mycket bred kontraktstillverkare som har all nödvändig produktion inom koncernen. Hanza har vuxit till en miljardkoncern med nära 1400 anställda. Ett viktigt steg i tillväxtstrategin var förvärvet av Metalliset, som är en finländsk kontraktstillverkare. Detta förvärv har redan lyft resultatet. Nyligen annonserades även ett strategiskt samarbete med Rayservice i Tjeckien, vilket stärker Hanzas position i CentralEuropa.

När vi påbörjade bevakningen av Hanza hösten 2014 arbetade bolaget med att slå samman fabriker men lönsamheten uteblev. Men under det senaste kvartalet redovisade bolaget positiva resultat för båda affärsområdena.

För andra kvartalet 2016 räknar vi med fortsatt vinst men ett något svagare resultat jämfört med första kvartalet till följd av att andra kvartalet beräknas belastas av kostnader relaterat till flytt av en fabrik, vilket bolaget flaggar för senaste i kvartalsrapporten. Bolagets rörelsemarginaler ligger på låga ensiffriga nivåer, vilket ger en hög volatilitet i koncernens resultat Samtiidgt har bolaget förbättrat sin lönsamhet de senaste fem kvartalen och nådde 3,7% rörelsemarginal under första kvartalet 2016.

I samband med senaste rapporten tog aktien ett rejält kliv uppåt men Hanza-aktien är lågt värderad relativt våra vinstprognoser och aktuella nyckeltal som pris på eget kapital och P/E. Vi ser därmed fortsatt potential i aktien. Därför rekommenderar vi att öka. Positivt är också att bolaget sannolikt förbereder ett byte från First North till Nasdaq OMX Small cap-listan, vilket kan bidra till ökat intresse för aktien.

 

Källa: Jarl Securities

Författare Jarl Securities

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.