Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-02-17

Lägre kostnader bör öka vinsten

Detta är en betald analys på uppdrag av HANZA Holding utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Hanzas resultat för Q4 2016 visade på svagt röda siffror. Men koncernen går nu in i 2017 med en mer trimmad produktion än tidigare. Vår DCF-beräkning ger 11,6 kronor per aktie. Vi höjer råd till Öka (tidigare Behåll).

Hanza är en tillverkningspartner som grundades 2008. Bolagets ambition är att erbjuda tillverknings­relaterade konsult­tjänster och samtidigt själva vara en bred tillverkare.

Hanza har vuxit till en miljard­koncern med nära 1 400 anställda. Ett övergripande mål har sedan 2014 varit att få en struktur med fem tillverk­ningskluster på plats, varav fyra i Europa och ett i Kina. Förvärvet av finländska Metalliset, flertalet fabriksflyttar och samar-betet med Rayservice i Tjeckien och utbyggnaden av fabriken där har varit steg i denna riktning.

Hittills under 2016 har bolaget redovisat positiva resultat för båda sina divisioner (Elektronik och Mekanik). Medan Elektronik-divisionen fortsätter att utvecklas bra (Frontrunner-strukturen där avslutades redan 2015), vek lönsamheten inom mekanik under andra halvåret 2016. MIG-analysen som omfattar strategiska genomgångar av kundernas produktionsstruktur, är avgörande för att kunna nå högre rörelse-marginaler.

Resultatet för både kvartal 3 och 4 2016 belastades med kostnader för produktionsomställningar. Under helåret 2016 kan det uppskattas från bokslutskommunikén att sådana kostnader uppgick till cirka 13 miljoner kronor. Under 2017 kommer Hanza-koncernen ha bättre förutsättningar att nå lönsamhet med en effektivare produktionsstruktur på plats där även Centraleuropa (Tjeckien) ingår.

Hanza-aktien har gått kräftgång under andra halvåret 2016 kopplad till de svagare resultatutvecklingen. Gerald Engströms beslut att konvertera ett lån till aktier, en starkare konjunktur samt att kostnaderna för omställ-ning av produktionen nu är tagna gör att vi höjer vårt råd till Öka (tidigare Behåll).

Riktkursen på 11,6 kronor är tagen från vår DCF-värdering efter Q4-rapporten där vi antagit att lönsamheten långsamt förbättras till år 2020.

 

Källa: Jarl Securities

Författare Jarl Securities

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.