Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2016-11-10

Bättre efterfrågan i Tyskland höjer SKF

Höjda förväntningar på tillverkningsindustrin i flera regioner och framför allt Tyskland, återspeglad i färska EU-kommissionsdata, bådar gott för SKF:s kommande kvartal, och nuvarande valutakurser bör också ge bra stöd.

Det skriver Deutsche Bank i sin rekommendationshöjning av SKF till behåll från sälj på torsdagen. Riktkursen höjs till 140 från 132 kronor.

Banken håller det inte för osannolikt att SKF snart kommer att ha några kvartal med organisk tillväxt på mer än 5 procent, något som har hänt i tidigare cykliska återhämtningar om man tittar tillbaka drygt 25 år i tiden.

"Givet bra valutastöd väntar vi oss att rörelseresultatet ökar med 8 procent under 2017", skriver Deutsche Bank och noterar att konsensusförväntningarna inte längre ligger på någon större marginalförbättring nästa år, vilket gör det lättare att överträffa förväntningarna.

Enligt banken är konsensusuppfattningen att SKF kommer att nå en marginalförbättring på bara 0,2 procentenheter under 2017, mot förväntningar på i genomsnitt en procentenhets förbättring inför vart och ett av åren 2013-2016.

Deutsche Bank påpekar dock att dess syn på SKF:s strukturella problem med att förbättra lönsamheten i en lågtillväxtmiljö inte har förändrats. Problemen, menar banken, beror delvis på hög personalintensitet och begränsad prishöjningsförmåga ("pricing power"). Sedan 1963 uppges SKF bara ha lyckats förbättra sin rörelsemarginal tre gånger när intäktstillväxten har legat under 7 procent, en nivå som varken Deutsche Bank eller resten av marknaden tror bolaget kommer att överträffa under något av åren 2016-2018.

Högre råvarupriser, stora kostnader för it-projektet Unite och minskande effekter från sparprogram är andra exempel på mindre positiva faktorer för kullagerbolaget.

SKF var upp med som mest 6 procent tidigt på torsdagseftermiddagen, och låg på plus 3,6 procent och 158 kronor strax efter klockan 15. Därmed var aktien den näst efter Boliden bästa OMXS30-aktien för dagen. OMXS30 var samtidigt upp 0,7 procent.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.