Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-01-26

Storbank sänker H&M

Oroväckande makrotrender och bolagsspecifika problem med onlinesatsningen är faktorer bakom HSBC:s mer negativa syn på H&M.

Det framgår av en analys daterad 26 januari där HSBC sänkt rekommendationen till minska (behåll) och justerat ner riktkursen till 200 kronor (265), något Nyhetsbyrån Direkt tidigare rapporterat om på torsdagsmorgonen.

HSBC pekar på ett högre oljepris och stigande räntor och menar att en minskning av reallönerna på för H&M viktiga marknader kommer att ge en negativ effekt på konsumtionen och därmed klädhandeln. En viktig reflektion i sammanhanget som HSBC också säger sig ha gjort är att H&M underpresterar mätt mot makrotrender och klädsektorn på åtta av sina tio största marknader räknat på klädbolagets intäkter.

HSBC menar vidare att H&M möter en hel del strukturella utmaningar i sin satsning på e-handel.

"Trots stora onlineinvesteringar har en uthållig intäktsökning uteblivit. Antingen lyckas H&M:s onlineplattform inte ta del av den allmänna sektortillväxten eller så sker det en kannibalisering på bolagets fysiska butiker, eller både och. På en allt mer konkurrensutsatt europeisk och amerikansk klädmarknad innebär avsaknaden av en effektiv onlineplattform en strukturell nackdel för H&M jämfört med bolagets konkurrenter", skriver HSBC.