Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2016-06-10

Boliden kan överraska

Gruvföretaget Boliden har haft en blandad utveckling det senaste året. Metallpriserna har dock stabiliserats, vilket innebär ett bra läge att köpa Boliden. Det framgår av en analys från banken Nordea.

Att investera i gruvbolag kan vara både extremt lönsamt och sluta i förskräckelse. Kursrörelserna inom råvarusektorn är således inget för nervsvaga individer. Nordea ser dock ett bra köpläge i Boliden-aktien. Riktkursen är satt till 190 kr.

Gruvföretaget Boliden bedriver gruvor och smältverk gruvor i Europa med särskilt fokus på Norden. Bolaget omsatte drygt 40 miljarder kronor år 2015. Produktionen består bland annat av zink, koppar, nickel och guld.

I sin analys gör Nordea mindre revideringar i sina vinstestimat för Boliden. Detta beror framförallt på förändringar i metallpriser och valutarörelser. Prisutvecklingen och kronförstärkningen har inte gått Bolidens väg den senaste tiden, men trots det finns ljuspunkter i Boliden menar banken.

Den underliggande affärsmodellen är exempelvis attraktiv. Smältverken är en positiv aspekt med rörelsen. Banken argumenterar för att Bolidens konkurrensstyrka i form av smältverkens förmåga att hantera komplexa mineralsammansättningar, historiskt har underskattats. Framöver väntas en viss vinsttillväxt skönjas inom detta område.

Banken lyfter även fram att Boliden har överträffat konsensusförväntningarna för det andra respektive tredje kvartalet tre år i rad.  Säsongsmässiga faktorer och den underliggande förbättringen gör att det ser ljust ut. Det finns således en möjlighet för att bolaget överraskar och lyckas överträffa förväntningarna i år igen.

Sammanfattningsvis bedömer banken att den starka sammansättningen av mineraler som koppar, zink och guld inte är diskonterat kursen. Med andra ord ser Nordea Markets en uppsida i Boliden-aktien. Riktkursen är satt till 190 kr och rekommendationen är köp. 

 

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.