Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2016-05-03

Fullvärderat Electrolux

Efter en stark rapport för det första kvartalet höjer Ålandsbanken sin rekommendation för aktien. Prestationen leder dock inte ända fram, utan rekommendationen från banken stannar vid neutral från tidigare sälj.

Under det första kvartalet visade Electrolux upp flera ljus signaler. Koncernen lyckades prestera organisk tillväxt och gynnsam marginalförbättring. Rörelseresultatet kom därtill in cirka 24 procent över konsensusprognosen och nästan 70 procent över Ålandsbankens estimat.

Marginalförbättringen kunde framförallt förklaras av en högre organisk tillväxt, men även lägre råmaterialkostnader och en fördelaktig produktmix. Banken befarade att den gynnsamma produktmixen skulle avta under det första kvartalet, men farhågan infriades inte.

I ljuset av den förbättrade marginalen reviderar Ålandsbanken sina estimat för Electrolux och förväntar sig en marginal om 5-6 procent långsiktigt. Den starkare marginalen förväntas vara bestående så länge råvarupriserna inte stiger alltför kraftigt eller om marknadsutsikterna försämras.

Sammantaget så reflekteras marginalexpansionen i aktien och på bankens prognos för helåret 2016 handlas till ett p/e-tal om 14,7 gånger och en EV/EBIT-multipel om 11.1 gånger.  Inga större kurslyft är att därför att vänta i Electrolux den närmaste tiden menar Ålandsbanken och har en neutral rekommendation på aktien.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.