Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-02-21

Därför är storbolaget attraktivt

Avslutningen på 2016 blev inte som förväntad. Men ändå finns det goda skäl att tro på en ljus framtid. Electrolux kan vara ett bra köpcase.

Avslutningen på 2016 blev inte som förväntad. Men ändå finns det goda skäl att tro på en ljus framtid. Electrolux kan vara ett bra köpcase.

Det menar Ålandsbanken i en analys.

Visserligen blev utfallet av det fjärde kvartalet som stängde 2016 inte vad marknaden hade hoppats på. Electrolux kom in några procent lägre resultatmässigt. En låg värdering och relativt goda marknadstrender stöttar dock upp det svenska storbolaget, skriver banken.

Electrolux räknar med att ta stryk av stigande råvarupriser samt en starkare dollar 2017. Bolagets sjösatta kostnadsbesparingsprogram kommer dock utgöra en bra kompensation för förändringarna.

Europa, Nordamerika och Professional, som är Electrolux tre viktigaste affärsområden, levererade som väntat i det fjärde kvartalet. Avvikelsen kom på grund av utgången i Latinamerika. En större engångskostnad togs i Latinamerika – med förhoppning om att kunna sänka kostnadsnivån i regionen i framtiden.

Electrolux arbetar alltjämt med processer som att lämna olönsamma marknadssegment, sänka kostnader och höja marginaler. Ålandsbanken räknar med att vitvarubolagets rörelseresultat stiger med 7 procent 2017. Sedan kommer en stark balansräkning (nettokassa) att leda fram till att utdelningen per aktie kommer att höjas med 15 procent och hamna på 7,50 kronor. Det innebär en direktavkastning på 3,3 procent.

Electrolux handlas till P/E 13,8x 2017 och EV/EBIT på 10x. Det är inte alltför högt jämfört med andra industribolag. Sektorn handlas till P/E 19,6x. Aktien bör kunna handlas för åtminstone 245 kronor till en början, enligt Ålandsbanken.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.