Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-11-25

Abelco Investment Groups huvudägare förvärvar aktier i portföljbolaget Smartfunding med avsikt att accelerera tillväxt

Fatfish Group Limited som är huvudägare i Abelco Investment Group ("Abelco") skriver avtal om att förvärva andelar i portföljbolaget Smartfunding. Detta för att tillsammans accelerera den finansiella plattform som Smartfunding innehar samt ta hävstång i den licens Smartfunding har från Singapores Central Bank. Förvärvet avser 19,9% av bolaget och sker från externa aktieägare där Abelcos ägande är intakt efter transaktion.

Abelco Investment Group och Fatfish Group Limited ("FFG") kommer att starta en "Buy-Now-Pay-Later" (Köp-Nu-Betala-Senare) verksamhet via bolaget Smartfunding Pte. Ltd. ("Smartfunding"), Smartfunding är ett befintligt fintech bolag inom Abelco portföljen.

Sammanfattning:

  • Smartfunding har beviljats en licens för kapitalmarknadstjänster av Singapore Central Bank (MAS).

  • Smartfunding kommer nu att lansera en BNPL-plattform (Buy-Now-Pay-Later) för företag i Singapore och hela Sydostasien.

  • BNPL-plattformen kommer att tillåta små och medelstora företag att via en digital process ansöka om all upphandling av utrustning eller tjänster för ett belopp på 25 000 dollar upp till 1 000 000 dollar, som ska betalas tillbaka i installationer över 12 eller 24 månader.

  • Sydostasien är en mycket betydelsefull marknad med Singapore som sitt ledande finansiella nav med totalt 3,44 biljoner US-dollar av totala medel som förvaltas av licensierade företagsenheter. BNPL-affärsmodeller är i sin linda i Sydostasien och Smartfunding har aggressiva planer på att rulla ut BNPL-plattformen över denna marknad med början i Singapore.

  • I samband med denna utveckling förvärvar FFG även direkt ytterligare 19,9% av aktierna i Smartfunding från icke direkta relaterade aktieägare. FFG tar även upp en option från icke relaterade aktieägare, där möjligheten finns att förvärva ytterligare 10% av Smartfunding inom 6 månader. 

Om Smartfunding

Smartfunding har tilldelats av Singapores centralbank, Monetary Authority of Singapore ("MAS"), en licens för kapitalmarknadstjänster (CMS). CMS-licensen ger Smartfunding ett brett utbud och regleringsförmåga att genomföra transaktioner i alla investeringsinstrument som klassificeras som värdepapper enligt Singapore Securities and Futures Act, inklusive skuldebrev.

Smartfundings nuvarande verksamhet omfattar drift av en peer-to-peer-utlåningsplattform som ger kort till medellång löptidskapital till små och medelstora företag (SMB) i Singapore och andra internationella marknader.

Utbyggnaden och utvecklingen av Smartfundings verksamhet till att nu även omfatta köp-nu-betala-senare-program ("BNPL-finansiering") är en naturlig utveckling för verksamheten och är i linje med dess verksamhetsområde.

Detaljer om transaktionen

Utöver att äga genom Abelcos ägarandel i Smartfunding, förvärvar alltså FFG omedelbart ytterligare 19,9% av Smartfunding direkt från befintliga icke-relaterade aktieägare i Smartfunding, till en total köpeskilling på 519 000 S $. Köpeskillingen kommer att uppnås genom emission av nya FFG-aktier enligt ASX-reglerna 7.1.

Samarbetet

Ledningen för Abelco och FFG tror att BNPL Finansiering - en beprövad affärsmodell i Australien - kommer att ge resultat på den outnyttjade marknaden i Singapore och resten av Sydostasien på grund av flera faktorer:

Smartfunding har byggt en plattform som överensstämmer med regler som automatiserar olika skuldfinansieringsprocesser för att betjäna SMB-marknaden i Singapore och de närliggande regionala marknaderna i Sydostasien.

Singapore-regeringen har varit proaktiv i att främja fintech-utveckling som en viktig tillväxtdrivare för finanssektorn i Singapore, liksom att positionera Singapore som fintech-navet i Sydostasien, som har en befolkning på 670 miljoner människor.

Automatiserad digital process för små och medelstora företag och investerare som tjänar den växande marknadstrenden som nu accelereras av användarnas beteende på grund av Covid-19-pandemin. Fintech-plattformar som Smartfunding, tillhandahåller partiella eller helt nya bank funktioner som kommer att förbättra transparensen i hela värdekedjan, vilket kommer att gynna alla intressenter.

"Jag tycker det är positivt att vår största ägare investerar i ett viktigt portföljbolag med ambitionen att accelerera och utveckla vår Fintech-vertikal. Nu tar vi tag i möjligheterna tillsammans och driver produktutvecklingen, där vår förhoppning är att kunna skapa tillväxt och aktieägarvärde" - Johan Rooth VD, Abelco Investment Group AB

Abelco äger 53% av dotterbolaget Fintech Asia Group Ltd som sedan äger ca 58% av Smartfunding.

För mer information, vänligen kontakta:

Johan Rooth, VD
Abelco Investment Group AB (publ)
E-post: Johan.rooth@abelco.se
Telefon: +46 73 5367733

Författare Cision

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.