Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-14

ADDTECH: RESULTAT BÄTTRE ÄN BEFARAT, GER UTDELNING- SAMMANF

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Teknikhandelsföretaget Addtechs resultat för sitt första kvartal (april-juni) i det brutna räkenskapsåret slog analytikernas snittförväntningar i Infronts prognossammanställning. Styrelsen föreslår en utdelning om 4 kronor per aktie efter att tidigare ha skjutit på beslutet. Vidare föreslås en aktiesplit, där en aktie delas i fyra delar.


Här följer en punktvis sammanfattning av rapporten:


Bättre resultat än väntat. Addtech redovisar ett rörelseresultatet före avskrivningar på immateriella anläggningstillgångar, ebita, på 306 miljoner kronor och en ebita-marginal om 10,9 procent för april-juni. Väntat var enligt Infronts sammanställning ett ebita-resultat om 264 miljoner och en ebita-marginal om 9,7 procent. Rörelseresultat blev 243 miljoner kronor, väntat här var 211 miljoner. "Verksamhetsårets första kvartal präglades starkt av effekterna från den världsomspännande covid-19-pandemin, men utfallet blev något bättre än vi befarade i inledningen av kvartalet", skriver vd Niklas Stenberg.


April var svagast. En kombination av långsiktiga besparingsåtgärder och effekter från kortsiktiga kostnadsreduceringar i form av korttidspermitteringar och minskade resekostnader uppges ha bidragit till att ebita-marginalen bara sjönk med 0,7 procentenheter till 10,9 procent. Under kvartalet var april svagast, med en tydlig förbättring i juni, enligt Addtech.


Försäljning minskade organiskt 7%. Covid-19 beräknas ha påverkat nettoomsättningen negativt med cirka 7 procent. Nettoomsättningen minskade i kvartalet med 4 procent till 2.805 miljoner kronor. Här väntades 2.717 miljoner enligt Infront. Organiskt minskade omsättningen med 7 procent jämfört med samma kvartal i fjol.


Inget entydigt affärsläge. Affärsläget varierar mellan geografier och segment. Inom kundsegmenten var den negativa påverkan av pandemin tydligast avseende efterfrågan på insatskomponenter till mekanisk industri samt specialfordon, där många kunder stängde ner sin produktion under kvartalet. Marinsegmentet var avvaktande redan innan covidpandemin och efterfrågan på skrubberinstallationer minskade kraftigt jämfört med fjolåret.


Osäkerhet pga corona. Inför kommande kvartal betonar vd Niklas Stenberg osäkerheten till följd av coronapandemin. "Vår bästa bedömning i nuläget är att vi kommer att få en större negativ volympåverkan i det andra kvartalet mot jämförande period än i det första, givet den orderingång vi har haft och de sommarmånader som ligger framför oss med nedstängningar i större omfattning än normalt, hos både kunder och leverantörer", skriver han.


Utdelning och split. Vid bokslutet i maj sköt Addtechs styrelse på beslutet om utdelning. Nu föreslås att bolaget delar ut 4 kronor per aktie för det gångna räkenskapsåret. Året innan var utdelningen 5 kronor per aktie. Addtech vill också göra en aktiesplit där varje aktie delas upp på fyra aktier. Årsstämma kommer att hållas den 28 augusti.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.