Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-23

ADDTECH: STABIL EFTERFRÅGETREND I SEPTEMBER FORTSATT I OKT - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den stabiliserande trenden i efterfrågan som Addtech upplevde under september har fortsatt in i oktober, men pandemins påverkan på utvecklingen i efterfrågan framgent förblir osäker.

Det skriver vd Niklas Stenberg i rapporten.

"Vi förväntar oss därtill en fortsatt låg aktivitet på marknaden för skrubberinstallationer kommande period. Vi följer utvecklingen noga och fortsätter löpande att genomföra vårt kostnadsanpassningsprogram samtidigt som vi fokuserar på att säkerställa vår långsiktiga lönsamma tillväxt", noterar Addtech-chefen.

Utfallet under det andra kvartalet blev något bättre än bolaget befarade, tack vare en mycket stark avslutande septembermånad.

Omsättningen uppgick till 2.723 miljoner kronor, vilket var i linje med väntade 2.700 miljoner kronor. Jämfört med motsvarande period i fjol var omsättningen dock 7 procent lägre.

"/…/den organiska minskningen var 10 procent jämfört med motsvarande period föregående år. Även om Covid-19 påverkade flera för oss viktiga marknadssegment i kvartalet, så är en väsentlig del av den organiska effekten relaterad till försäljningen av lösningar till skrubberinstallationer", kommenterar Niklas Stenberg.

Ebita-marginalen kom in på 11,2 procent för kvartalet (13,0), något över väntade 11,0 procent.

Den "starkare" ebita-marginalen ska ses i ljuset av ett fokuserande arbete kring att anpassa rörelsekostnader till lägre affärsvolymer för Addtechs bolag inom de drabbade marknadssegmenten. Kostnadsanpassningarna har resulterat i att cirka 200 medarbetare har fått lämna under de sex första månaderna i år. Det i kombination med effekter från kortsiktiga kostnadsminskningar och goda bidrag från förvärv stärkte marginalen, skriver vd.

Affärsläget varierade mellan olika geografiska marknader, kundsegment och produktnischer under kvartalet. Försäljningen av insatskomponenter till mekanisk industri samt specialfordon var svag, och även om bolaget upplevde en återhämtning i efterfrågan i slutet av kvartalet så ser det en försiktighet hos kunderna med kortare visibilitet än vanligt som följd.

Den ökade efterfrågan inom medicinteknik som Addtech upplevde i början av pandemin avtog under kvartalet.

Marknadsläget inom skogsindustrin, vindkraft och infrastrukturprodukter till stam- och regionnät var starkt och försäljningen inom elektronik och försvar var stabil, konstaterar Niklas Stenberg.

På förvärvsfronten har totalt fyra förvärv genomförts under det gångna kvartalet och i början av oktober har ytterligare två gjorts.

"Sammantaget har vi sedan räkenskapsårets början förvärvat nio bolag med en årlig omsättning om cirka 775 miljoner kronor. Vi har fortsatt flera pågående projekt igång i olika faser på olika geografiska marknader", skriver Addtech-chefen.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.