Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-10-02

Aktiespararens analytikers köpråd: ”Spännande resa”

wysiwyg_image

Denna analys framgår ur Aktiespararen nummer 9 2018

Avknoppad i slutet av juni kvicknade Veoneer strax till liv. Chansen finns att det blir glamoröst.

wysiwyg_image

Affärsområdet Electronics var långsiktigt spännande som del av Autoliv men en resultatmässig belastning. På egna ben levererade Veoneer i juli en kvartalsrapport med en 50 procent större rörelseförlust än väntat och en försäljning som knappt nådde förväntningarna. Aktien höll ändå ställningarna och inledde strax en kursstegring med 20 procent.

Att avknoppningen var värdeskapande var därmed bevisat. Aktier i högteknologiska företag med stora om än inte säkra möjligheter som ligger ett stycke in i framtiden värderas visionärt. Här ligger också ett uppköp nära till hands, men det går inte att säga hur sannolikt ett sådant är. Vad vi vet är att jättar som Apple, Google och kinesiska drakar har siktat in sig på aktiv säkerhet för bilar och då särskilt sådan som gör bilarna intelligenta och självstyrande.

Vi vet också att Intel för ett år sedan stack ut hakan och förvärvade Veoneers konkurrent Mobileye för 15,3 miljarder dollar vilket motsvarade 20 gånger det i New York noterade israeliska bolagets väntade omsättning för 2017.

Beloppet är tre gånger så stort som Veoneers börsvärde på 4,6 miljarder dollar vilket i sin tur uppgår till två gånger omsättningen för 2018.

Veoneer har en utmärkt balansräkning med ganska små immateriella tillgångar eftersom utgifter för forskning och utveckling av olika slag till stora delar kostnadsförs och motsvarar 19 procent av aktuell omsättning. Balansräkningen är skuldfri och ståtar med en kassa på 980 miljoner dollar. Den är tilltagen med råge för att täcka de närmaste årens förluster som kan förväntas upphöra på hösten 2020 då försäljningen skjuter fart från den orderbok som till stora delar redan tecknats. Eget kapital på 2 miljarder dollar är också stort.

Verksamheten delas in i tre produktområden. Restraint Control Systems, med processorer som utlöser krockkuddar och spänner upp säkerhetsbälten vid olyckor, står hittills i år för 44 procent av omsättningen. Active Safety, som är det hetaste området med målet att nå en omsättning på 1 miljard dollar 2020, som dubblas till 2022 och igen till 4 miljarder dollar 2025, stod för 37 procent efter en tillväxt på 12 procent. Brake Systems, med elektronik som reglerar så att rätt bromskraft appliceras givet situationen med flera produkter som ABS, stod för 19 procent.

Bakgrunden i Autoliv gör Veoneer väl förankrat i bilindustrin globalt. Nyheter om order eller teknik ökar intresset för aktien från såväl investerare som förvärvare med extremt tjocka plånböcker. Vd köpte nyligen aktier för 23,1 miljoner kronor till kurs 463 kronor. Det är läge att ta rygg.

Författare Dag Rolander

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.