Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-02-18

ALFA LAVAL: BLIR PARTNER I NORSKT FISKODLINGSPROJEKT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Verkstadskoncernen Alfa Laval blir partner till Lingalaks, ett norskt fiskodlingsföretag, i ett innovationsprojekt för att utveckla pumpteknik för mer hållbar fiskodling och med målsättningen att efterlikna förhållanden i djupa fjordar, framgår av ett pressmeddelande.

Planen är att en flytande anläggning ska vara färdig år 2023, skriver Alfa Laval.

Enligt prognoser kommer behovet av högkvalitativt protein att öka med 50 procent till år 2050, vilket driver efterfrågan på alternativa proteinkällor. Hållbart fiske, som hanteras korrekt, kan vara lösningen för att föda jordens befolkning, skriver Alfa Laval.

"Vattenbruk (aquaculture) har praktiserats i hundratals år, från förkolumbianska fiskfällor i Amazonområdet till karpdammar på forntida kinesiska gårdar. Idag produceras mer odlad fisk än nötkött och den globala fiskodlingsmarknaden beräknas uppgå till 377 miljarder dollar år 2025, vilket skulle innebära en genomsnittlig årlig tillväxt, CAGR, på 4,7 procent från år 2018 till 2025", skriver bolaget och hänvisar till Allied Market Research.

Samarbetsprojektet med Lingalaks ska utveckla en ny anläggning som ska placeras i Hardangerfjorden i Norge. Alfa Laval Framo pumpsystem kommer att ta upp färskt lågtempererat vatten med höga syrehalter från 35 meters djup och dessutom skapa en perfekt havsström för fisken att simma i.

Pumpsystemen ska skapa förhållanden liknande de i de djupa fjordarna, vilket ska ge en optimal miljö för fisken. Vidare kommer separationsteknik att användas för att rena vattnet och koncentrera slam för vidare användning som gödselmedel.

"Med detta samarbete vill kunna öka både produktiviteten och den ekonomiska attraktionskraften för fiskodlingslösningar, samtidigt som vi minskar påverkan på vår miljö," säger Sameer Kalra, chef för Marindivisionen.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.