Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-02-26

Allt starkare på Kina-marknaden

Detta är en betald analys på uppdrag av Oboya Horticulture Industries utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Oboyas resultat i kvartal 4/2017 blev svagt. Bolaget fortsätter dock att växa. Förvärvet av COFA och en utbyggd marknadsposition i Kina lovar gott inför 2018. Vi upprepar vårt Köpråd med riktkurs 15 kronor.

Oboya Horticultures mål är att bli en världs-ledande leverantör av dagliga förbruknings­artiklar till odlings­industrin. Ledningen har haft en tillväxt-strategi och expanderat via förvärv av produktions- och tillverkningsbolag. De har också öppnat lokala försäljningskontor på nya mark­nader. Oboya har flera tillväxtmöjligheter, där försäljning mot detaljhandeln är ett exempel.

Målet är att koncer­nens omsättning skall öka till 1 miljard kronor till år 2020. Bolaget ökade intäkterna med nio procent under kvartal 4/2017. Även om detta var lägre än vår prognos adderar enbart förvärvet av COFA Plastics minst 50 miljoner kronor i årlig omsättning 2018. Följaktligen höjer vi vår helårsprognos för bolagets intäkter 2018 med samma belopp.

Världsmarknaden för företagets produk­ter kan uppskattas till cirka 130 miljarder kronor. Försäljning sker i Norden, Nederländerna, Polen, Tyskland, Afrika, USA, Australien, Nya Zeeland, Kina och Japan till grossister, återförsäljare och större odlare. Tillverkningen i Danmark, Polen, Kenya och Kina ger en lågkostnadsfördel.

Styrkan i Oboyas koncept är att medel-stora och större kunder vill koncent­rera sina beställningar av olika produkter direkt hos en producent. Oboya tar marknad från återförsäljarna genom att kapa mellanled.

Ägarkopplingen till Kina är intressant, där e-handel har startats via landets största siter som exempelvis Alibaba. Tillväxtmöjligheterna är främst knutna till hemodlingsmiljön är goda. Bolaget har växt mycket i Kina under 2017.

Med bruttomarginaler på cirka 30 procent borde det vara möjligt att höja resultatet med åtminstone 10 till 15 procent av tillkommande intäkter. Vår resultatprognos för 2018 blir ungefär oförändrad mot tidigare, medan vinst per aktie 2019 blir något högre.  Vår DCF-värdering ger en riktkurs på 15 kronor aktie (15,50). Givet aktuell kurs blir det ett köpråd.

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.