Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-10

ALTRIA: FDA PÅBÖRJAR UNDERSÖKNING OM TOBAKSFRITT SNUS (NY)

(Tillägg: en kortare version publicerades på tisdagskvällen)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det amerikanska tobaksbolaget Altria meddelade på tisdagen att FDA har börjat en djupare undersökning av bolagets tobaksfria snus, som säljs under varumärket On, enligt ett pressmeddelande.

Swedish Match är ledande i segmentet, med omkring 75 procents marknadsandel.

Altria har nu skickat in över 66.000 dokument, inklusive sex olika primärstudier, skriver bolaget.

"Vi anser att de vetenskapliga bevisen i dessa handlingar demonstrerar att marknadsföringen av On är lämplig som en del i att skydda folkhälsan", säger Altrias regelefterlevnadschef, Paige Magness, i en kommentar.

FDA kommer nu genomföra en "substantiell vetenskaplig undersökning" av dokumenten.

On distribueras till nära 30.000 försäljningsställen, och varukategorin har växt snabbt de senaste åren. Under 2019 ökade försäljningen med 275 procent jämfört med 2018.

Swedish Matchs motsvarande produkt, Zyn, fanns vid utgången av det första kvartalet i cirka 80.000 försäljningsställen i USA, att jämföra med 67.000 vid årsskiftet. Under första kvartalet sålde det svenska tobaksbolaget nästan 25 miljoner dosor.

Altrias tobaksfria nikotinprodukt On visade en klar ökning i den senaste marknadsmätningen från i april.

"I och med att On, enligt vad de själva säger, håller på att bygga kapacitet så bör man ha i bakhuvudet att det nog kan bli utmanande att hålla de 75 procenten under resten av året. Men tillväxten är samtidigt så pass bra i kategorin", sade Swedish Matchs vd, Lars Dahlgren, till Nyhetsbyrån Direkt i slutet av april.

British American Tobaccos tobaksfria nikotinsnus Velo har också tagit andelar sedan sensommaren 2019, men i den senaste marknadsmätningen noterades en minskad försäljning.

Altrias aktie stängde tisdagens handelssession 1,5 procent ned, för att återhämta en mindre andel i efterhandeln. I samband med pressmeddelandet noterades ingen noterbar kursförändring i aktien.
Författare Direkt-SE