Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-01-20

ALZINOVA: JULIAN ALEKSOV-BOLAG NY STORÄGARE MED NÄSTAN 10%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ett bolag kopplat till Julian Aleksov, tidigare storägare i Oasmia och huvudperson i härvan kring läkemedelsbolaget, har under det fjärde kvartalet seglat upp som ny storägare i det First North-listade bioteknikbolaget Alzinova.

Det visar ägardatatjänsten Holdings senaste kvartalsuppdatering.

Det berörda bolaget, Maida Vale Capital, ägde drygt 1,5 miljoner aktier i Alzinova i slutet av 2020, enligt den nya statistiken. Posten motsvarar 9,8 procent av aktierna i bioteknikbolaget som i sin forskning fokuserar på behandling av Alzheimers. Maida är därmed bolaget största ägare om man bortser från Avanza Pension vars 12,5 procent är fördelat på ett okänt antal egentliga ägare.

Julian Aleksov sitter i Maida Vales styrelse och enligt Bolagsverkets noteringar kontrollerar han mellan 25 och 50 procent av bolaget. Hans son Oliver Aleksov är vd för Maida.

Maida Vale äger aktier i flera noterade bolag i Sverige enligt Holdings sammanställning och är bland annat största ägare i Terranet, verksamt inom mjukvara för självkörande bilar. Posten i Alzinova är värd cirka 14 miljoner och är Maidas näst största innehav.

Nyhetsbyrån Direkt har sökt Julian Aleksov för en kommentar.

Julian Aleksov var storägare och styrelseordförande i Oasmia, men manövrerades ut när finansmannen Per Arwidsson tog över styrningen i det Uppsalabaserade läkemedelsbolaget. Under slutet av 2018 och under stora delar av 2019 pågick en tvist mellan de två parterna. Det slutade med att Julian Aleksov och resten av den dåvarande styrelsen ersatte med en ny.

Den nya styrelsen i Oasmia genomförde en granskning av räkenskaperna i bolaget och den omfattande genomlysningen slutade med att vissa transaktioner, som gjorts i bolaget under flera år, anmäldes till Ekobrottsmyndigheten. Den gamla styrelsen fick även kritik från Aktiemarknadsnämnden för sitt agerande under ägarkonflikten.

Alzinovas vd Kristina Torfgård säger till Nyhetsbyrån Direkt att hon inte haft någon dialog med Maida och att hon inte kände till turerna i Oasmia. Hon säger också at Maida kom in som storägare i samband med den emission om cirka 50 miljoner kronor som bolaget genomförde i höstas.
Författare Direkt-SE