Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-11-29

Alzinova presenterar antikroppen ALZ-201:s unika bindningsprofil på stor internationell Alzheimerkonferens

Alzinova AB (publ) (“Alzinova” eller “Bolaget”) presenterar data för Bolagets prekliniska antikroppskandidat ALZ-201 vid den årliga Alzheimerkonferensen CTAD, Clinical Trials in Alzheimer’s Disease, som hålls i San Fransisco 29 november till 2 december 2022. Alzinovas Chief Scientific Officer Anders Sandberg sammanfattar antikroppens unika bindingsprofil på en posterpresentation med titeln “ALZ-201, a monoclonal antibody therapy for specific neutralisation of toxic amyloid-β in Alzheimer’s disease”.

Alzinovas strategi, att ta fram en effektiv och säker behandling av Alzheimers sjukdom, fokuserar enbart på de giftiga formerna av amyloid-beta, oligomererna, vilket har fått allt större intresse. Prekliniska data visar att Bolagets läkemedelskandidater under utveckling har ”best-in-class”-potential, och kliniska resultat från andra aktörer inom fältet stärker Bolagets strategi. Bolaget har under hösten deltagit i flera partneringmöten och investerarträffar och kommer nu att presentera en poster på CTAD.

Postern sammanfattar framtagandet av den monoklonala antikroppen ALZ-201 och dess unika bindningsprofil i relation till andra läkemedelskandidater under utveckling. Data visar att ALZ-201 skiljer sig markant från lecanemab, aducanumab, och gantenerumab, genom att den till skillnad från dessa binder specifikt till en liten del av det amyloid-beta som kallas oligomerer. Med denna riktade bindningsprofil har ALZ-201 en stark neutraliserande effekt på den giftiga formen av amyloid-beta som extraherats ur avlidna Alzheimerpatienters hjärnor. Specificitet för det amyloid-beta som är giftigt tros vara nödvändigt för att erhålla en god terapeutisk effekt hos patienter med Alzheimers sjukdom.

CTAD är en högt ansedd, årlig Alzheimerkonferens som i år hålls den 29 november till 2 december 2022 i San Francisco. Konferensen, som är inriktad mot klinisk utveckling av nya läkemedelskandidater för behandling av Alzheimers sjukdom, drar till sig många tongivande ledare inom forskningen, industrin, och den akademiska världen.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Kristina Torfgård, VD
Telefon: +46 70 846 79 75
E-post: kristina.torfgard@alzinova.com

Om Alzinova
Alzinova AB är ett svenskt biofarmabolag i klinisk utvecklingsfas specialiserat på behandling av Alzheimers sjukdom, där utgångspunkten är att angripa giftiga amyloid-beta-oligomerer. Huvudkandidaten ALZ-101 är ett terapeutiskt vaccin mot Alzheimers sjukdom. Alzinovas patenterade AβCC-peptidteknologi gör det möjligt att utveckla sjukdomsmodifierande behandlingar som med stor träffsäkerhet angriper de giftiga amyloid-beta-oligomerer som är centrala i sjukdomens uppkomst och utveckling. I ett globalt perspektiv är Alzheimers sjukdom en av de vanligaste och mest förödande neurologiska sjukdomarna, med i storleksordningen 40 miljoner drabbade idag. Baserat på samma teknik utvecklar företaget även antikroppen ALZ-201 som idag är i preklinisk utvecklingsfas, och målet är att utöka pipelinen ytterligare. Företagets Certified Adviser på Nasdaq First North Growth Market är Corpura Fondkommission AB. För mer information om Alzinova, besök gärna: www.alzinova.com

Bifogade filer
Alzinova presenterar antikroppen ALZ-201:s unika bindningsprofil på stor internationell Alzheimerkonferens

Författare MFN